Kees en Marie van Overveld bezorgen al meer dan twintig jaar de Rucphense Bode.
Kees en Marie van Overveld bezorgen al meer dan twintig jaar de Rucphense Bode. Foto: Corine Roks

Trouwe bezorgers Rucphense Bode nemen na 21 jaar afscheid van hun route

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Ruim 21 jaar brengen Kees van Overveld (86) en Marie van Overveld-Elst (80) uit Schijf de Rucphense Bode rond. Nog steeds met veel plezier omdat ze het contact met de mensen en het actief in de buitenlucht bezig zijn heel fijn vinden. Toch bezorgen ze op woensdag 5 oktober de laatste gratis huis-aan-huiskrant omdat het zicht van Kees wat minder wordt. Een verhaal over de trouwe bezorgers uit Schijf.

“Met de start van mijn pensioengerechtigde leeftijd ging het kriebelen. Ik was metselaar in de bouw en het thuiszitten was niet aan mij besteed. Daarbij konden mijn vrouw en ik wel een extraatje gebruiken. In de bouwbranche was het pensioen niet zo riant terwijl je toch zwaar werk hebt verricht,” spreekt Kees inleidend. En zo kwam het echtpaar aan hun ‘bijbaantje’. “Samen brengen we 220 kranten rond, Kees neemt er honderd voor zijn rekening, ik 120. Allemaal bestemd voor het buitengebied waarbij Kees de krant bezorgt richting Belgische grens. Mijn lezers wonen onder meer aan de Schijfsebaan, Scherpenbergsebaan, Oud Kerkpad en Roosendaalsebaan,” geeft Marie een opsomming. “Altijd op de fiets, waarbij we de weerberichten goed in de gaten houden. We deinzen niet terug voor een buitje, daar zijn onze regenpakken voor,” vult mevrouw aan.

Uitsmeren

“In tegenstelling tot een dagblad mogen we de bezorging van De Bode over twee dagen uitsmeren. We ontvangen de krantjes altijd op woensdag, het tijdstip kan nog wel eens verschillen. Slechts één keer hebben we het meegemaakt dat de krant niet verscheen vanwege een fout in het drukprocedé,” aldus het echtpaar. En laat de krant een dagje op zich wachten, dan merken zij dit direct aan de reacties op hun route. “Oh, daar ben je dan! Ik heb gisteren wel tien keer in de brievenbus gekeken of De Bode er al in zat,” geven zij lachend een voorbeeld. Niet Uitgeverij de Bode is hun werkgever, maar Spotta, waarvoor zij ook folders rondbrengen. “Vroeger ontvingen we losse folders die we vervolgens in de krantjes vouwden, tegenwoordig zijn de folders geseald. En dat scheelt enorm veel werk,” aldus mevrouw.

Koffie

De klus van het rondbrengen klaren ze in ruim een uur, tenzij…”Sommige mensen hebben net de koffie klaar of we worden aangehouden met de vraag of er nog nieuws is uit het dorp. Dat vinden wij zo leuk aan het buitengebied. We kennen iedereen. Is het niet van vroeger, dan wel van het rondbrengen,” glundert meneer. De fietstas die ze van hun werkgever hebben ontvangen gaan ze zeker missen. “Zo handig, ik laad ze altijd vol met boodschappen.” Een opvolger is nog niet bekend. Dat Marie haar werk moeilijk kan overdragen, blijkt hieruit: “Ik heb in een mail aan onze werkgever voorgesteld dat wij best bereid zijn onze opvolger een dagje in te werken. Wij weten precies waar de brievenbussen staan, dus dat leek ons wel zo handig. ‘Niet nodig’, zo kregen we netjes als antwoord.”

Laatste ronde

Op 5 oktober ontvangen Kees en Marie de laatste Bodes om rond te brengen. Ze vinden het best spijtig, maar de gezondheid gaat voor. “Ach, we blijven onze routes fietsen en een aantal mensen heeft laten weten het fijn te vinden als we een keertje aanrijden. Zonder krant maar met de laatste nieuwtjes uit het dorp,” besluit het echtpaar. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief