Afbeelding
Foto: Pixabay

Vooral inwoners gemeente Rucphen dupe van gestegen energiekosten

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de gemeente Rucphen het hardst in. Zij zijn liefst 27,5 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Ook in Baarle-Nassau en Mill en Sint Hubert is de energiequote hoog, terwijl inwoners van Den Bosch, Vught en Breda er het meest genadig van af komen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. In Rucphen liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 685 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden er 2.742 euro verdient. In de gemeente Den Bosch verdient men per huishouden gemiddeld genomen bijna 200 euro meer en liggen de energiekosten ruim 175 euro lager. In de gemeente Vught houdt men na betaling van de energierekening daarentegen het meest over: ruim 970 euro meer dan in Heusden.

Hoogste energiequote in het Noorden

Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. In Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee, terwijl Noord-Brabant ertussenin zit. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.

Besparen met dynamische tarieven

Zonneplan deed dit onderzoek om uit te zoeken in welke delen van Nederland men het meest kan besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract verschilt de prijs voor gas dagelijks en de stroomprijs zelfs elk uur, afhankelijk van de markt. De prijzen zijn een dag van tevoren inzichtelijk via een app. De afgelopen twaalf maanden bespaarden gebruikers gemiddeld 24,6 procent aan stroomkosten en 9 procent aan gaskosten ten opzichte van Nederlanders met een vast of variabel contract. Een Noord-Brabants huishouden zou daarmee gemiddeld 79 euro per maand besparen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief