Wethouder Martijn Gijzen: 'Het goed scheiden van afval loont'
Wethouder Martijn Gijzen: 'Het goed scheiden van afval loont' Foto: Mariëlle de Kock

Afvalinzameling gemeente Rucphen in nieuwe jaar door Saver

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Met ingang van 1 januari 2023 wordt het afval opgehaald door Saver. Dit heeft tot gevolg dat er in het nieuwe jaar een ander weekrooster geldt. De huidige kliko’s worden voorzien van een nieuwe registratiecode. Binnenkort ontvangen alle huishoudens binnen de gemeente Rucphen hierover uitgebreide informatie. Zo ook over het grondstoffencentrum gelegen op de grens van Roosendaal en Zegge, waar inwoners vanaf 2023 terecht kunnen met hun afval. Wethouder Martijn Gijzen, die fysieke leefomgeving in zijn portefeuille heeft, geeft uitleg aan de hand van enkele vragen.

Waarom heeft de gemeente Rucphen voor Saver gekozen?

“Het contract met het huidige bedrijf voor afvalinzameling loopt dit jaar af. We hebben hiermee tien jaar samengewerkt. Als kleine gemeente is het moeilijk om aantrekkelijke contracten met de afvalmarkt te sluiten. Daarom de keuze om toe te treden tot Saver. Saver is heel actief op het gebied van communicatie, een aspect dat wij richting onze burgers heel belangrijk vinden. Ook stimuleert zij bewustwording over afvalscheiding en duurzaamheid.”

Wat voor consequenties heeft dit voor het aanbieden van het afval?

“De kliko’s worden binnenkort door Saver voorzien van een nieuwe registratiecode. Hiervan worden huishoudens binnenkort via een brief op de hoogte gebracht. Het ophalen van het rest- en Groente, Fruit, Tuinafval + Etensresten gebeurt net als nu om de veertien dagen. De vuilniswagens zijn uitgerust met eenzelfde systeem. Wel werkt Saver met een ander weekrooster dat gevolgen kan hebben voor het aanbiedmoment.

Geldt dit ook voor de papierkliko en het plastic?

“Inderdaad, alles blijft bij het oude. Ook wat betreft de afspraken die wij hebben met de wijken. In enkele wijken verlenen vrijwilligers assistentie bij het ophalen van het oud papier. Zij volgen momenteel een opleiding conform de strengere veiligheidseisen. De afvalzakken voor het plastic blijven gratis en verkrijgbaar bij de bekende afhaalpunten.”

Kunt U iets vertellen over het grondstoffencentrum?

“Het contract met de milieustraat in Etten-Leur wordt niet verlengd. We hebben nu gekozen voor het grondstoffencentrum van Saver. Dit centrum heeft slechts twee betaallijnen; het grof huishoudelijk restafval en dakleer, beide tegen een prijs van 24 cent per kilo. De overige lijnen zijn geheel gratis waarbij het goed scheiden van afval loont. Afval kan zo weer een nieuwe grondstof worden. Overigens is de Kringloper ook gevestigd op het grondstoffencentrum. Dit scheelt toch weer een extra ritje en voorkomt dat goede spullen bij het afval belanden.”

Werkt het grondstoffencentrum ook met tikken?

“Een groot misverstand is het idee dat de huidige tikken op het milieustraatpasje gratis zijn. Deze zijn namelijk al zelf betaald via het zogenaamde vastrecht. Het grondstoffencentrum werkt niet met tikken, maar op gewicht. Zo wordt je wagen voor en na de betaalroute gewogen. Het verschil wordt verrekend en direct betaald met de eigen pinpas.”

Welke financiële voordelen heeft deze transitie voor de burgers?

“Als je grof huishoudelijk afval demonteert, kun je bij het grondstoffencentrum nagenoeg alles gratis inleveren. Daarbij hanteert dit centrum ruimere openingstijden. Daarnaast worden de tarieven voor het ledigen van de afvalcontainers verlaagd van € 3,80 naar € 3,40 voor gft en van € 11,00 naar € 9,70 voor restafval. 

Het tarief van de ondergrondse verzamelcontainer wordt verlaagd van € 2,20 naar € 1,90 per aanbieding. Per saldo is de burger dus gebaat bij de overstap naar Saver.”

Hoe wordt de route naar het grondstoffencentrum aangegeven?

“De route krijgt een duidelijke bewijzering waarbij het verkeer via de Leemstraat en de Nelson Mandelaweg naar het grondstoffencentrum wordt geleid.”

U prijst de communicatie van Saver. Wat voor informatie kunnen de burgers verwachten?

“Elk huishouden binnen de gemeente Rucphen ontvangt een welkomstpakket dat wordt verspreid vanaf 12 december tot 23 december. Daarnaast krijgt elk huishouden n de week van 5 december een afvalkalender, met informatie over welk afval in welke bak behoort, vertaald in een duidelijke pictogrammenkaart, en een plattegrond van het grondstoffencentrum. Ook handig is de gratis app AfvalWijzer die te vinden is in de Appstore of via Google Play. Deze app geeft een seintje aan de gebruiker, een soort herinnering dat het afval de volgende dag wordt opgehaald.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief