Bij de ovale rotonde wordt de afronding officieel met het doorknippen van een gouden lint door gedeputeerde Otters-Bruijnen (l) en burgemeester Van der Meer Mohr. Wethouder Lazeroms (r) kijkt toe.
Bij de ovale rotonde wordt de afronding officieel met het doorknippen van een gouden lint door gedeputeerde Otters-Bruijnen (l) en burgemeester Van der Meer Mohr. Wethouder Lazeroms (r) kijkt toe. Foto: Corine Roks

Omvangrijkste infrastructurele project van de gemeente Rucphen officieel afgerond

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN- Een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis van Rucphen op de eerste woensdag van december. Onder de aanwezigen burgemeester en wethouders, leden van de gemeenteraad, ambtenaren, gedeputeerde van de Provincie Noord- Brabant mevrouw Suzanne Otters-Bruijnen en diverse externe partijen. Samen hebben ze één ding gemeen: betrokkenheid bij het omvangrijkste infrastructurele project van de gemeente Rucphen. Dit project, de omleiding Rucphen-Sprundel-Sint Willebrord, werd op deze woensdag officieel afgesloten. Oud-wethouder Martien de Bruijn mocht hierbij niet ontbreken. 

Met het raadsbesluit van 11 februari 2010 ging het project hetzelfde jaar nog formeel van start. Twaalf jaar later wordt het project afgerond met de ingebruikname van het laatste stuk van het tracé, de doorgetrokken Bernhardstraat inclusief ovonde.

Leidinggevend

“Al meer dan vijftig jaar speelt een dergelijke omleiding binnen de gemeente Rucphen. Het ontlasten van de kernen, een betere bereikbaarheid van het bedrijventerrein en de Binnentuin, en een betere regionale verbinding tussen de A58 en Zundert en de Belgische grens, zijn hierbij leidinggevend,” geeft burgemeester Marjolein van de Meer aan. Wethouder Martijn Gijzen vult aan: “Een kleine zeventien miljoen euro heeft dit project gekost, en daarmee zijn we binnen ons budget gebleven. De Provincie heeft 6,2 miljoen euro bijgedragen,”

Feiten

Wat feiten op een rij: in totaal zijn er vijf bestemmingsplannen opgesteld. Het project werd opgeknipt in dertien deeltracés, uitgevoerd in tien fases. Vier nieuwe wegen werden er aangelegd en twee vrij liggende fietspaden. Vier bestaande wegen zijn gereconstrueerd om dit project in de afgelopen jaren gerealiseerd te krijgen. De verbindende schakels hierin vormen de vier rotondes en ovonde.

Uitdaging

Bij deze ovale rotonde wordt de afronding officieel met het doorknippen van een gouden lint door gedeputeerde mevrouw Otters-Bruijnen en burgemeester Van der Meer Mohr. Dura Vermeer, de partij die zes fases voor haar rekening nam, feliciteert de Gemeente Rucphen met deze mijlpaal. Als dank voor het vertrouwen schenkt de aannemer een bijenhotel in de vorm van een fiets. Projectleider van de Gemeente Rucphen, Ad van Dorst, over de afronding: “In alle tracés schuilde wel een uitdaging. Maar de grootste toch wel in de Verlengde Vosdonkseweg. Met name de aankoop van de particuliere gronden stuitte op verzet.” Van de 17 miljoen euro werd er 6,3 miljoen betaald aan vastgoed, 6,7 miljoen bedroegen de feitelijke bouwkosten en de resterende 4 miljoen bestond uit kosten voor advies, onderzoek, bestemmingsplannen, planschade, vergunningen en juridische kosten.

Bomenkap

Van Dorst over de bomenkap: “In totaal zijn er voor de omleiding 431 bomen en twee hectare bos gekapt. Dit heeft de Gemeente Rucphen ruim gecompenseerd met de aanplant van 259 bomen en de aanleg van zes hectare bos.” Ook heeft de Gemeente Rucphen alles op alles gezet om de grote eik aan de ovonde te behouden. “Met een ingenieus krattensysteem zodat het asfalt niet op zijn wortels drukt,” geeft Van Dorst uitleg tijdens de rondrit met een touringcar. Deze majestueuze boom wordt vergezeld van een splinternieuw picknicksetje, waar wandelaars en fietsers kunnen genieten van het uitzicht. Van vier richtingen is hier het kruisende verkeer te aanschouwen. Nieuw is de doorgetrokken Bernhardstraat die aansluit op de Gebrande Hoefstraat.

Trots

Tot slot een reactie van oud- wethouder Martien de Bruijn die vanaf de kick-off van de omleiding twaalf jaar lang nauw betrokken was bij dit project: “Trots, en leuk om alle partijen wederom te ontmoeten. De herinneringen komen zo weer boven.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief