Afbeelding
Foto: Els Rommers
OP DE WERKVLOER

Fayline Rijshouwer: ‘Ik ben trots op mijn werk’

Door: Els Rommers Algemeen

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig is. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Fayline Rijshouwer.

Fayline Rijshouwer had al horecaervaring toen zij een mailtje stuurde naar restaurant Hooihuis met de vraag of zij daar buiten schooltijd kon werken. “Bij mijn vorige baantje miste ik de uitdaging”, vertelt Fayline. “Hier zouden groeimogelijkheden zijn en het werk afwisselender, hoorde ik van mijn broer. Ruim drie jaar later kan ik dat volmondig beamen. Wat ik geleerd heb, neem ik mee voor de rest van mijn leven.”

Jij rekent werken tot jouw hobby’s. Dat is best opvallend. Hoe komt dat?
“Ik ben sociaal van aard. Iedere werkdag ontmoet ik weer andere gasten en werk ik samen met verschillende collega’s. Een andere reden is de omgeving waarin ik werk. Alles hier staat in het teken van aandacht: de verse producten die we serveren, de bonenkoffie die we schenken, de thee die met zorg is uitgekozen en ook het interieur dat smaakvol is ingericht. Dit alles om onze gasten te verwennen met heerlijk eten en drinken en hen zich hier thuis te laten voelen. Zelf voel ik me hier ook thuis. Zozeer zelfs dat het amper als werken voelt.”

Je geeft aan in deze baan veel geleerd te hebben. Welke ontwikkeling heb je doorgemaakt?

“Ik ben begonnen achter de bar, mocht daarna drankjes aan de tafels brengen om uiteindelijk ook gerechten uit te serveren. Vanwege de ervaring die ik al had, verliep dat proces bij mij vrij snel. Toch blijf ik leren. Inmiddels ben ik gastvrouw en zie ik erop toe dat het onze gasten aan niets ontbreekt. Als aanspreekpunt ken ik de verhalen achter onze menu’s; welke ingrediënten zitten er in, waar komen ze vandaan, enzovoorts. Regelmatig krijgen we workshops en trainingen om die kennis op te doen. Geweldig vind ik dat! Zonder druk te zetten, krijgt iedereen de ruimte om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Werkt iemand bijvoorbeeld liever op de achtergrond, dan kan een functie in de keuken heel goed passen. Ook daar word je uitgedaagd om te groeien binnen je mogelijkheden. Heel wat jongeren die ooit een bijbaan hadden in de horeca hebben er hun beroep van gemaakt.”

Kan iedereen in de keuken of bediening werken?

“Veel is te leren, als je daar tenminste voor openstaat. Heb je geen ervaring, dan krijg je een dienblad mee naar huis om te oefenen. En je hoeft niet te kunnen koken om in de keuken te werken. Je moet wel hard willen en kunnen werken. Tevens is een bepaalde mate van flexibiliteit vereist. Want soms word je gevraagd om langer te blijven of in te vallen. Anderzijds biedt het rooster structuur. Daarin kun je je beschikbaarheid opgeven, waardoor deze bijbaan uitstekend te combineren is met school. Uiteraard geldt ook hier: afspraak is afspraak.”

Wat trekt jou het meest in dit werk en kleven er ook nadelen aan?

“Nadelen ervaar ik nauwelijks. Die enkele keer dat gasten vervelend waren, wist ik mij gesteund door mijn collega’s en leidinggevenden. Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen. Als eerste de diversiteit: in werkzaamheden én locatie. Zo werk ik ook af en toe bij restaurant Mazzeltov dat van dezelfde eigenaren is als het Hooihuis maar wel weer een totaal ander concept heeft. Door de drukte en variëteit, vliegt de werkdag voorbij. Ongemerkt word je fysiek sterker en dat zonder sporten! De geweldige onderlinge sfeer en teamspirit zijn voor mij enorm belangrijk. Hier ontstaan vriendschappen voor het leven. Gisteren ben ik nog met een stel collega’s naar de Vrienden van Amstel Live geweest. Vanochtend staan we weer gewoon fris en fruitig op de werkvloer.”   

Dat klinkt erg gezellig. Hoe ga je dan om met nieuwe collega’s?

“Die zijn hartstikke welkom. Als collega’s zijn we loyaal naar het bedrijf toe én naar elkaar. De werkdag wordt vaak gezamenlijk afgesloten met een drankje, waardoor er alle gelegenheid is om elkaar beter te leren kennen. Ik mag hier dan al een tijdje werken, ook ik ben ooit onderaan begonnen. Nieuwe collega’s wegwijs maken vind ik alleen maar leuk. Ik studeer niet voor niets Communicatie…”[n]

Naam: Fayline Rijshouwer

Leeftijd: 19 jaar

Woont in: Roosendaal

Opleiding: Havo, derdejaars hbo-student Communicatie

Werkt als: medewerker bediening bij restaurant Hooihuis, daarnaast loopt zij daar stage voor haar studie communicatie

Hobby’s: Op stap gaan met vriendinnen, films kijken, uitgebreid tafelen en werken

Fayline Rijshouwer

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief