V.l.n.r. Corné Sprenkels, Joris Jochems en Christian Pijlman van BC De Draaikonten.
V.l.n.r. Corné Sprenkels, Joris Jochems en Christian Pijlman van BC De Draaikonten. Foto: Corine Roks

‘Optochttraditie Nachtuilenrijk moet worden voortgezet’

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL- Bouwclubs in de gemeente Rucphen draaien in aanloop naar het carnaval overuren. Want als alles meezit, dus gunstige weersomstandigheden en geen pandemie, dan kunnen ze met trots hun creaties tonen op zaterdag 18 februari. De Optochtcommissie van het Nachtuilenrijk blikt alvast vooruit.

Dat doet zij samen met bouwclub BC De Draaikonten, BC We Zèn Gekuld en CV ’t Kippenhok. Stuk voor stuk bouwclubs uit Sprundel.

BC De Draaikonten

Voor het elfde jaar, hoe toepasselijk, maakt de grote wagen van BC De Draaikonten deel uit van de Sprundelse optocht. Bouwers Joris Jochems, Christian Pijlman en Corné Sprenkels hierover: “Een boeiend slotstuk; 15 meter lang, 4 meter breed en 8 meter hoog alwaar we met zo’n zeven man aan bouwen. Al vanaf de pandemie staat de wagen in onze bouwschuur aan de Vorenseindseweg te wachten op publiek. Het carnavalsmotto komt voor grote bouwclubs eigenlijk altijd te laat. Er gaan stemmen op om het motto wat eerder bekend te maken. Dit jaar luidt de Sprundelse leutkreet: ‘Wóórt daor, al 55 jaor!’ We hebben er zin in.“

Jurering

Jan Boeren van de Optochtcommissie vult aan: “Dit jaar worden de grote wagens niet gejureerd op motto. Zaken die er wèl toe doen zijn algemene indruk en entourage, idee en carnavaleske uitdrukking. Kleine wagens en de loopgroepen worden weer wèl beoordeeld op de invulling van het motto.” 

CV ’t Kippenhok 

Een groep die onder deze categorie valt is CV ’t Kippenhok. Bouwer Ineke van Oorschot: “Een aantal moeders sloeg de handen zo’n zeven jaar geleden ineen. Samen met onze toen nog jonge kinderen liepen we mee. Waar onze naam op gebaseerd is, laat zich raden. Inmiddels zijn onze kinderen een eigen bouwgroep gestart, genaamd De Kweèkers. De moeders zijn druk doende met de bouw van een kleine wagen. Onze kinderen en wij krijgen materialen gesponsord van BC De Draaikonten,” waarbij Sprenkels aanvult: “De jeugd heeft de toekomst, wij vinden het belangrijk dat de optochttraditie wordt voorgezet.” 

BC We Zèn Gekuld 

De inkomstenbron van BC We Zèn Gekuld heeft dit jaar wel een bijzondere impuls gekregen. Jeroen Rommers geeft uitleg: “We hebben een carnavalsnummer uitgebracht. Dit nummer, ‘Onze Jerrycan’, werd uitgeroepen tot winnaar van het Beste West-Brabantse Carnavalslied. De boekingen lopen binnen, een mooie manier om onze kas extra te spekken.” Tien jaar bestaat deze bouwclub, gevestigd aan de Koekkoekstraat. “We bouwen bij Piet van den Berg, de eerste Prins van Sprundel. Ons team bestaat uit twaalf leden met zo’n zeven actieve bouwers. Hoe dichter het carnaval nadert, hoe meer hulp we krijgen.” De bouwclub maakte haar entree op Sint Willebrord en is vanaf 2015 altijd van de partij in de optocht van Sprundel. Alle drie de bouwclubs zijn een dag later te bewonderen in Rucphen of op Sint Willebrord. 

Materiaalkosten

De bouwclubs over stand van zaken in het zuiden des lands: “Door corona zijn bouwers op zoek gegaan naar andere hobby’s. Ook de enorme stijging van de materiaalkosten, vaak twee keer zo duur dan voorheen, en stookkosten, hebben de bouwclubs geen goed gedaan. Gelukkig kunnen wij iets moois laten zien, we hopen dan ook op een groot publiek.”

Leutstoet

Op zaterdag 18 februari trekt de leutstoet door de straten van Sprundel, aanvang 14.00 uur. Om 18.30 uur vindt de prijsuitreiking plaats in Dorpshuis De Trapkes. Tot 7 februari kunnen wagens en loopgroepen zich opgeven via www.denachtuilen.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief