Afbeelding
Foto: Uitgeverij de Bode

Richard Guit: ‘Werken met cijfers is niet saai’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Richard Guit.

Terug op het oude nest?

“Met het hele kantoor bedoel je? Ja, dat klopt. H&L begon op 1 januari 2000 in Etten-Leur. De “H” staat voor Han Hoendervangers en de “L” voor Daan Luijkx. Die kenden elkaar omdat ze samen werkten bij de inkoop organisatie Euretco. Ik werkte daar ook. Toen zij voor zichzelf begonnen ging ik als medewerker van het eerste uur mee. We begonnen dus inderdaad hier in Etten-Leur met 5 man en zo’n 30 klanten. Al gauw groeiden we uit ons jasje. We konden een nieuw pand bouwen in Roosendaal en er was al een pand in Sprundel. Ook omdat Daan zijn roots daar had, zijn we in twee kantoren gaan zitten. Nu zijn we dus weer terug hier aan de Bredaseweg in Etten-Leur met alles en iedereen onder één dak. Nu met ruim 40 mensen die voor meer dan 800 klanten bezig zijn. Op de benedenverdieping zit nu nog een collega-kantoor, maar dat betrekken we er ook bij en dan is het hele pand voor ons.”

Zo!....hoe verklaar je die groei?

“Goeie vraag. Ik moet hier natuurlijk geen verkooppraatje gaan houden, maar we kunnen in ieder geval concluderen, dat we een autonome groei hebben doorgemaakt. In gewoon Nederlands: we hebben geen kantoren overgenomen en zo personeel en klanten ‘gekocht’. We hebben dus blijkbaar iets waar de klanten op af komen. Met het gevaar dat het dan toch een verkoopverhaal wordt: ik denk dat het met name zit in de toegevoegde waarde die we hebben. Kijk, bij ons beperken we het niet tot één gesprek met een ondernemer waarbij we de jaarrekening doornemen. Wij gaan er van uit dat we minimaal vier keer per jaar met de ondernemer aan tafel zitten en zo dus op tijd kunnen bijsturen aan de hand van de recente cijfers. Als wij er op toe zien, dat ook de klant met geavanceerde ICT werkt, dan kan dat schakelen op cijfers snel. Die toegevoegde waarde is cruciaal en is, denk ik, de basis van de groei. In de tweewielerbranche zijn we marktleider in Nederland. Verder richten we ons gewoon op het MKB.”

Werken met cijfers is toch saai?

“Ha, fijn dat je die dooddoener even naast kopt. Cijfers zijn maar de basis. Eigenlijk zijn cijfers de gereedschappen die je gebruikt om een onderneming beter te laten functioneren en juist dat maakt ons vak zo leuk. Je bent niet alleen aan het optellen en aftrekken. Je hebt een intensief contact met je klant en bent zo betrokken bij het reilen en zeilen van een bedrijf. Ik weet ook wel dat wij geen showbizz imago hebben, maar ons werk is zo veel leuker dan je denkt.”

Maakt het voor jou dan verschil dat je dat eerst als werknemer en nu als werkgever in hetzelfde bedrijf werkt?

Dat verschil is er wel. Ik voel als partner toch zeker wel meer verantwoordelijkheid dan in de tijd dat ik hier op de loonlijst stond. Maar het is zeker niet zo, dat ik dat als een druk ervaar, waarvan ik wakker lig. Komt misschien ook omdat we met vijf partners zijn en je de taken verdeelt. Het is bij mij natuurlijk ook een soort natuurlijk proces geweest. Ik kende mijn partners al jaren toen ik mede eigenaar werd. Ik denk dat dat ook scheelt.”

“Ik houd me intern met name bezig met ICT en personeel. Dat laatste met onze fiscale partner Cornald Heijligers. Marco Polak richt zich meer extern. Maar dat externe doen we allemaal als partner. Aan de andere kant moet je daar ook eerlijk in zijn: de één is wat makkelijker in het binnenhalen van nieuw werk dan de anderen. Maar zoals ze zeggen: bij een goed bedrijf heb je jagers en boeren. Als iedereen er maar op uit trekt om te jagen heb je niemand om het land te verzorgen. Ik ben een soms jagende boer zeg maar..haha.”

Personeel krijgen is wel een dingetje in jullie markt, toch? 

“Klopt, ook wij hebben wat vacatures, maar die verwachten we gauw te vullen. Het werk dat we kunnen bieden is uitdagend genoeg: puur en alleen met een beter salaris haal je geen mensen binnen. Een goede bezetting moet je koesteren en we doen er veel aan om het mensen naar hun zin te maken. We hebben dan ook bij de verbouwing van dit pand kosten noch moeite gespaard voor een optimale werkomgeving. De klimaatbeheersing is van een niveau dat de architect en aannemer ons eigenlijk voor gek verklaarden. De lunch plek is meer een soort Grand Café waar twee dames heel goed voor ons zorgen. Het kan allemaal slechter, zeg maar.. haha.”

“We doen ook leuke dingen samen. Met de liefhebbers is Daan, zelf een oud prof en oud directeur van Vacansoleil, bijvoorbeeld naar de Stelvio in Italië gereden. Met collega’s zo’n prachtige berg op fietsen was blijkbaar top: 48 haarspeldbochten in een geweldige omgeving. Het weer zat behoorlijk tegen, maar goed. Afzien duurt maar even, opgeven is voor altijd, luidt het gezegde. Ik heb laatst met collega’s 10 km hardgelopen tijdens de Halve Marathon in Roosendaal. Zo sportief met elkaar bezig zijn is super.”

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Oh, da’s niet zo moeilijk: met de Zuid-Afrikaanse ondernemer Elon Musk. Iedereen kent hem van Tesla, maar hij heeft veel meer gedaan. Zo is hij ook bezig met de ontwikkeling van commerciële ruimtevaart. Recent heeft hij Twitter gekocht. Die man is echt een enorme visionair. Met hem zou ik wel eens een boom willen op zetten over de vraag hoe hij de ontwikkeling van de techniek ziet de komende tien jaar ”

Naam: Richard Guit

Leeftijd: 51

Bedrijf: H&L Accountants & Belastingadviseurs

Functie: Mede-eigenaar

Burgerlijke staat: gehuwd met Diana , vader van Lucas (20) en Zoë (17)

Passie: “Aan mijn postuur zie je wel dat ik geen bloedfanatieke sporter ben, maar ik houd wel van hardlopen. Maar, en dat zie je wellicht ook, lekker eten en drinken met familie of vrienden ga ik zeker niet uit de weg. Of een strandwandeling met ons derde kind, Faya, een 8 jaar oude Oud Duitse herder. Daar loop ik ook regelmatig mee hard in het Visdonkse bos; da’s bij mij naast de deur…..heerlijk….”

Richard GuitBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief