Afbeelding
Foto: Amber Janssen

Vandaag mogen we weer stemmen: alles wat je moet weten over de verkiezingen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Inwoners van de gemeente Rucphen mogen vandaag weer naar de stembus. Dit keer zijn het de verkiezingen voor de volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten en het Waterschap Brabantse Delta. Deze verkiezingen blijken uit voorgaande jaren geen hoge opkomst te hebben. Toch zijn ze wel belangrijk en is het van belang gebruik te maken van je stemrecht.

De Provinciale Staten in Noord-Brabant telt 55 leden, deze leden zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten: denk hierbij aan bepalen of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd. En ook waar wegen, spoorwegen, scheepvaartverbindingen, industriegebieden, agrarische en natuurgebieden en recreatieve voorzieningen komen.

Invloed

Bovendien hebben de leden van de Provinciale Staten direct invloed in Den Haag, zij kiezen namelijk de leden van de Eerste Kamer. De Eerste Kamer keurt goed of verwerpt wetsvoorstellen vanuit de Tweede Kamer, en controleert daarnaast regering.

Volksvertegenwoordigers

Elke vier jaar mag je stemmen op een kandidaat van een politieke partij die je de komende vier jaar vertegenwoordigt in de Provinciale Staten. De gekozen leden van de Provinciale Staten zijn de volksvertegenwoordigers. Zij vormen het parlement van de provincie. Het aantal zetels in Provinciale Staten hangt af van het aantal inwoners van de provincie. De provincies met het minste aantal inwoners hebben 39 zetels in de Staten. Die met het meeste aantal inwoners 55. Kortom, jouw stem vandaag doet er toe.

Wat heb je nodig?
Om te kunnen stemmen heb je een stempas en een identiteitsbewijs nodig. De stempas is vanuit de gemeente per post toegestuurd en zou al binnen moeten zijn. Je identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn om een stem uit te kunnen brengen. Kan of wil je niet zelf gaan stemmen? Dan kan je iemand machtigen om voor jou te gaan stemmen.

Stembureaus
Binnen de gemeente Rucphen zijn vandaag tien stembureaus geopend waar gestemd kan worden voor zowel de Provinciale Staten als voor het Waterschap Brabantse Delta. De stemlokalen zijn geopend tot 21.00 uur. Weten waar je kunt gaan stemmen? Op je stempas staat het dichtstbijzijnde stemlokaal vernoemd, maar ook hier kun je alle stemlokalen vinden. Hier vind je ook meer informatie over stemmen met een (visuele) beperking.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief