Riet Hereijgers: 'Als zogeheten spin in het web trekken mensen altijd aan je'
Riet Hereijgers: 'Als zogeheten spin in het web trekken mensen altijd aan je' Foto: Addo Sprangers

Riet Hereijgers viert 40-jarig jubileum bij de bieb

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Ze is het gezicht van de bieb in Rucphen en Rijsbergen. Deze maand viert Riet Hereijgers haar 40-jarig jubileum. “Je moet ook een beetje meebewegen, maar ik heb het overal altijd goed met de klanten kunnen vinden.”

Eigenlijk is ze zo’n 45 jaar geleden al begonnen met haar werk voor de bieb in Rucphen, vertelt ze. “Maar ik ben er een paar jaar tussenuit geweest vanwege de kinderen. Vandaar dat ik nu aan het 40-jarig jubileum zit. Nog voordat ik mijn opleiding aan de Bibliotheek en Documentatie Academie in Tilburg had afgerond, was ik al aangenomen. In mei moest ik examen doen, maar bij de sollicitatie op de vacature in april had ik al de toezegging dat ik kon beginnen per 1 augustus 1977. Rucphen, Sprundel en Sint Willebrord draaiden in die tijd allemaal hun eigen bieb, al vielen alle filialen onder de Provinciale Bibliotheek Centrale. Mijn woonplaats Rijsbergen had net als Rucphen een eigen toko. Later fuseerden de bibliotheken van Zundert en Rucphen. Weer later, na het samengaan met Bibliotheek Het Markiezaat, vielen deze bibliotheken onder de vlag van Biblioteek VANnU en weer een fusie later ontstond de huidige Bibliotheek West-Brabant. Maar toen werkte ik inmiddels al in de bieb in Rijsbergen, waar ik ben begonnen toen ons vierde kind twee jaar oud was. Ik draaide toen avonddiensten en mijn man werkte overdag. Heel handig, want zo hadden we geen oppas nodig. Naarmate de kinderen opgroeiden, breidden mijn uren zich ook uit. Ach, je stapt in en draait gewoon mee. Het ligt ook aan je eigen opstelling. Je moet ook een beetje meebewegen, maar ik het overal altijd goed met de klanten kunnen vinden. Achteraf heb ik me wel eens afgevraagd hoe ik alles heb kunnen combineren, want als vrijwilliger was ik ook heel actief voor de Boerendag Rijsbergen en de plaatselijke afdeling van Vrouwen van Nu.”

Commodore 64

In al die jaren maakte Riet Hereijgers de nodige veranderingen mee in het bibliotheekwezen. “In het begin waren er geen computers en werkten we met handgeschreven kaartjes. Daar kon je er op een avond wel eens duizend van moeten alfabetiseren. Dat was wel een uitdaging.” De eerste computer herinnert ze zich ook nog goed. “Dat was een Commodore 64. Maar ook in de automatisering groeide je mee. Het grootste verschil met de bieb van vroeger en nu? Veertig jaar geleden was de bieb een uitleenhuis van boeken. Inmiddels is de bieb heel veelzijdig. Zo geven we bijvoorbeeld taallessen en computerlessen. Veel ouderen lopen vast bij het werken met de computer. Door lessen te verzorgen, dicht je de kloof tussen mensen die er wel en niet mee kunnen omgaan. Ook bieden we hulp bij het gebruik van de DigiD, zoals we ook hebben geholpen met het installeren van de QR-code op de telefoon tijdens de coronapandemie. Of je nu een boek uitleent of iemand helpt, het geeft een voldaan gevoel.”

Kinderboekenweek

Tegenwoordig mag Riet Hereijgers zich mia noemen, ofwel medewerker informatie en activiteiten. “Vrijwel iedere bibliotheekvestiging beschikt tegenwoordig over een vaste kracht die wordt ondersteund door vrijwilligers. Dat betekent dat je tegelijkertijd vrijwilligerscoördinator bent. Als zogeheten spin in het web trekken mensen altijd aan je. Ben ik er een keertje niet, dan is het meteen: ‘Is Riet er niet vandaag?’ Terwijl mijn collega’s het net zo goed doen, hoor. Het allerleukste aan mijn werk heb ik altijd de activiteiten tijdens de Kinderboekenweek gevonden. En het bezoeken van de groepen op de basisscholen. Het grappige is dat je de kinderen van toen nu weer terugziet in de bieb met hun eigen kleine kinderen.” [n]

Receptie

Iedereen die Riet Hereijgers met haar jubileum wil feliciteren kan dit doen op vrijdag 24 maart van 18.30 uur tot 20.00 uur in de bibliotheek van Rijsbergen aan de Koutershof 6.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief