Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Personeel Amphia komt massaal in actie: 76 afdelingen draaien zondagsdienst

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

RUCPHEN - Donderdag vindt de actiedag van het ziekenhuispersoneel plaats. Het personeel komt in actie voor een beter cao. Bij Amphia Molengracht is de actiebereidheid groot. 76 afdelingen doen mee aan de actiedag.

76 afdelingen van Amphia Molengracht doen donderdag mee met de actiedag waarbij er zondagsdiensten worden gedraaid. Amphia-breed, dus op alle locaties, gaat het om 80 deelnemende afdelingen. 

Voor patiënten die donderdag een niet-acute afspraak hadden in het ziekenhuis, betekent dit dat de afspraak wordt geannuleerd en verplaatst. “Patiënten voor wie de afspraak door de cao-actie 16 maart 2023 verplaatst moeten worden, worden persoonlijk door Amphia geïnformeerd. Dit vindt ook nu nog plaats”, laat een woordvoerder van Amphia weten. “Het hangt per zorgsoort/ -behandeling af wanneer de nieuwe afspraak plaatsvindt. Patiënten die niet worden gebeld, kunnen er van uitgaan dat de geplande afspraak donderdag 16 maart gewoon doorgaat.”

Naast het draaien van de zondagsdienst zal er donderdag bij Amphia ook een protestmars en een zitactie gehouden worden. Ook is er een stilteactie, die gevolgd zal worden door ‘klappen voor meer flappen’. 

CAO
De stakende ziekenhuismedewerkers voelen zich in de steek gelaten door de werkgeverskoepel, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10% voor één jaar met een bodem. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhoog gaat. De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen salarisgroepen. Er moeten goede afspraken worden gemaakt over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten. Deze moeten in tijd en geld fors worden verhoogd.

Ook willen de vakbonden dat de wensen van de werknemer leidend zijn voor de vaststelling van het basisrooster en dat de werknemer hierin een eerste keuze heeft. Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: “We willen de uittocht van personeel uit de sector tegengaan. Eén van de belangrijkste manieren om dat tegen te gaan is te zorgen dat mensen zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. Zodat ze naast hun werk voldoende rust krijgen.”

In totaal doen 64 locaties van de verschillende ziekenhuizen in Nederland mee met de landelijke staking.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief