Afbeelding
Foto: Jack Mathijssen
FOTOALBUM

Gemeente Rucphen huldigt haar sportkampioenen

Door: Jack Mathijssen Algemeen

RUCPHEN - Na een oponthoud van drie jaar vanwege de coronapandemie konden donderdagavond eindelijk de sportkampioenen van Rucphen gehuldigd worden. In een goed gevuld gemeenschapshuis Agora in Rucphen werden ze in het zonnetje gezet. De avond werd georganiseerd door de medewerkers van de gemeente in samenwerking met Dynamico Fysiotherapie en Training. Radioman Ad van Loon presenteerde de avond.

De avond werd geopend met het optreden van de nog jonge Justin Sijmens met een spetterend hiphopoptreden. Zijn optreden is volgens Justin iedere keer anders. Daarom is het ook freestyle. Ter plekke bedenkt hij de bewegingen op muziek. Hij werd er Europees kampioen mee in het Duitse Kalkar en tweede tijdens het wereldkampioenschap in het Engelse Blackpool. Wethouder Martijn Gijzen mocht hem dan ook huldigen als sportkampioen. “Sport is belangrijk om gezond te blijven en als middel om sociaal bijeen te komen. Je leert om te gaan met teleurstellingen en je maakt vrienden voor de rest van je leven. Goede sportvoorzieningen zijn dan erg belangrijk. Ik ben blij dat het zwembad nu is gerealiseerd en nu de sporthal moet worden verkocht is het de bedoeling dat het een sporthal moet blijven.”

Echte vriendinnen

Een grote verscheidenheid aan sportbeoefenaars trok vervolgens op het podium voorbij. Te beginnen met de 12-jarige Sofie Baremans. Met haar paard Fleur doet ze aan de dressuursport en haar grote droom is meedoen aan de Olympische spelen. Een andere discipline wordt beoefend door Kees Koenen. Hij is kampioen geerploegen en won al acht keer een titel. Volgens Kees moet je veel trainen ‘om een schuin stuk land recht te maken’. In augustus doet hij weer mee aan het Europees kampioenschap. De voetballertjes onder twaalf van de VV Schijf werden ook kampioen omdat ze naar eigen zeggen niet alleen maar goede verdedigers hebben, maar ook goede aanvallers. Het D-team van Fantasy Kids, met Esmee, Eva, Fenna, Esmee, Lot, Lucy en Sammie, werd Nederlands kampioen met de baton. Femke, Britt, Lisa, Lotte en Tessa werden kampioen bij de majorettes. En ook Milena, Celina, Esry, Quinty, Roos, Annette, Dominique en Michelle werden Nederlands kampioen. Volgens de dames is het belangrijk om goed op elkaar ingespeeld te zijn. “We zijn dan ook echte vriendinnen,” laten ze weten. Kenzo Jaspers is Nederlands en Europees kampioen 650 CC motorcross op kleine wielen. “Het is belangrijk om op het juiste moment gas te geven en daarna trek je de motor hop de lucht in. Je moet een goede conditie hebben en veel trainen,” aldus Kenzo.

Kampioen op blades

Kiki Hendriks ui Zegge beoefent para-atletiek. Via de Gemeente Rucphen kreeg ze de benodigde blades. Begeesterd door haar idool Marlou van Rijn won ze Nederlands goud op de 200 meter sprint en werd tweede op haar favoriete afstand, de 100 meter, bij de Grand Prix in Parijs. Ze traint bij haar club in Amsterdam. Tien intensieve trainingen zijn dat per week. “Ik zou graag zien dat er meer media-aandacht zou zijn. Het is immers topsport,” aldus Kiki. Vader Peter en dochter Denise Mangnus doen hun sport niet lopend maar met historische auto’s en werden met de Talbot nationaal rallykampioen. Twee aanstormende talenten op de fiets werden eveneens gehuldigd: Delano Heeren en Finn Bastiaansen. Delano werd al zes keer Nederlands kampioen in verschillende jeugdklassen, maar traint dan ook heel intensief. Finn is Nederlands kampioen veldrijden én Nederlands kampioen wegwielrennen. Beide wielrenners kiezen voorlopig, net als hun idool Mathieu van der Poel, voor het veldrijden. “Het is heel explosief en vraagt veel techniek en stuurmanskunst,” weet Finn. Ook het voetbalteam van de VV Schijf, dat kampioen werd in de Tweede Klasse, werd gehuldigd.

Estafetteloop

De 17-jarige Donato Freens uit Sint Willebrord is oorspronkelijk afkomstig uit Oekraïne en beoefent stand up paddling, ofwel ‘met de plank over het water scheren’. Dat doet hij trainend zo’n twintig uur per week. Vooral balansoefeningen. Hij is meervoudig Nederlands kampioen en werd bij de Europese kampioenschappen vierde. De sport is afkomstig uit Hawaï. De avond werd afgesloten met een heel andere prestatie. Het team #102 van de VV Sprundel haalde in drie jaar tijd maar liefst 65.000 euro op voor de Stichting Roparun. Een prestatie van maatschappelijk belang en met grote inzet voor de medemens. Ook dit jaar is er weer een doorkomst, en wel in de Pinksternacht tussen twaalf en één. Volgens de groep wordt het weer een nacht met veel emoties en echt kippenvelgevoel. De Roparun is een 535 km lange non-stop estafetteloop. Wethouder Martijn Gijzen: “Jullie zijn een voorbeeld voor de gehele gemeente. Ik ben trots op jullie.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief