Een spandoek tijdens de actiedag in maart.
Een spandoek tijdens de actiedag in maart. Foto: Hanneke Marcelis

Acties bij Amphia van de baan na akkoord over beter cao

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

RUCPHEN - Er komt geen nieuwe actiedag bij het ziekenhuispersoneel: onder druk van een tweede landelijke ziekenhuisstaking is werkgeverskoepel NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) maandag met een verbeterd arbeidsvoorwaardenbod gekomen voor twee jaar.

Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn: “De NVZ komt nu met een fatsoenlijk cao-bod, dat recht doet aan het belangrijke werk dat deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen. Dat is vooral te danken aan de saamhorigheid en strijdbaarheid tijdens de eerste staking in maart.”

Met de loonafspraken in het onderhandelingsresultaat gaan de zorgmedewerkers er in twee jaar tijd minimaal  400 euro bruto per maand op vooruit. In de lagere loonschalen kan de stijging oplopen tot bijna 20 procent. Ook gaat de reiskostenvergoeding omhoog van 8 cent naar 16 cent. 

De werkdruk wordt aangepakt door onder andere meer regie op werktijden, recht op onbereikbaarheid en stagiaires worden niet meer ingezet als onderdeel van de bezetting, maar boven formatie.

De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten wordt flink verbeterd. Zorgmedewerkers die een bereikbaarheidsdienst draaien krijgen een vast nominaal bedrag in geld of de keuze voor tijd. Indien de zorgmedewerker opgeroepen wordt om te werken worden zowel de uren, als de toeslag uitbetaald. Ook voor de aanwezigheidsdiensten is een vast nominaal bedrag afgesproken en is de keuze geld of tijd.

Werknemers in vaste dienst krijgen met de afspraken in de nieuwe cao eerste keuze bij de invulling van diensten en roosters. Ook mogen werknemers wijzigingen in diensten of roosters weigeren als dit ten behoeve van externe inhuur gevraagd wordt. Alleen als het belang van kwaliteit en continuïteit van de patiëntenzorg of acute zorg in het gedrang komt kan de wijziging alsnog doorgaan, maar dan ontvangt de werknemer de zogenoemde verschoven diensttoelage.

Om de werkdruk aan te pakken krijgen werknemers meer zeggenschap en eigen regie over hun roosters, waardoor meer rekening gehouden kan worden met vakanties en voorkeuren voor vrije dagen. Ook worden met ingang van 1 juli 2023 de roosters drie maanden vooruit geroosterd. En als zorgmedewerkers niet ingeroosterd zijn of geen bereikbaarheid- aanwezigheids- of consignatiedienst hebben hoeven ze ook niet meer bereikbaar te zijn.

De leden van de vakbonden mogen nu stemmen. Als zij akkoord gaan, gaat de nieuwe cao Ziekenhuizen met terugwerkende kracht in per 1 februari 2023 met een looptijd van twee jaar. De cao Ziekenhuizen geldt voor ruim 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief