Wethouder Laura Matthijssen: 'Al het personeel van de vorige exploitant gaat mee over'
Wethouder Laura Matthijssen: 'Al het personeel van de vorige exploitant gaat mee over' Foto: Corine Roks
OPENING ZWEMBAD DE WATERTUIN

Wethouder Laura Matthijssen: ‘Plannen zijn omgezet naar daden’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - In Rucphen vindt vandaag de officiële opening plaats van Zwembad De Watertuin. Een verfrissende duik met wethouders en bedenkers van de naam vormt de openingsceremonie. Wethouder Laura Matthijssen-de Jong, die Gemeentelijk Vastgoed in haar portefeuille heeft, over de eerste plannen, het proces dat volgde en de realisatie van het bad met binnen- en buitenbeleving.

“De eerste plannen voor het zwembad dateren uit 2016. Het buitenbad was niet meer rendabel en het binnenbad was toe aan een grondige renovatie. Een nieuw bestuurstermijn brak aan, plannen werden omgezet naar daden,” aldus de wethouder.

Opties

“Er lagen drie opties op tafel: 1. Het overkappen van het bestaande buitenbad; 2. Het opknappen van het binnenbad; 3. Een nieuw zwembad met binnen- en buitenbeleving.” De gemeenteraad stemde in voor een splinternieuw overdekt zwembad mét buitenbeleving waarvoor ze 6,2 miljoen euro beschikbaar stelde. Op de tekentafel van Slangen+Koenis Architecten werd het zwembad uitgewerkt. De realisatie besteedde de gemeente uit aan Van Baaren, beide specialisten in de zwembadbranche.

Multifunctioneel

“Samen met afgevaardigden van de raad heeft het college enkele zwembaden in Nederland bezocht waaronder Hengelo, Oosterhout en Enschede. Het beste van deze baden hebben we in ons nieuwe zwembad verwerkt, zoals de verstelbare bodem en een klapwand die het bad multifunctioneel maken. Meerdere doelgroepen kunnen hierdoor gelijktijdig gebruik maken van het zwembad.” Met toekomstige gebruikers is ook rekening gehouden. “Het bad is 2.60 meter diep en uitgerust met verlichting, geschikt voor verschillende watersporten.” Het naastgelegen spraypark biedt vertier aan de kleintjes. “Dit is gerealiseerd door Esthie, een bedrijf gespecialiseerd in zwembadobjecten.” Naast het bad bevindt zich een ligweide waar zonaanbidders met hun handdoek of stoel kunnen neerstrijken.

Problemen

Over problemen tijdens de bouw meldt de wethouder: “Nauwelijks, op een kolom in de zwemzaal na. Deze moest opnieuw worden aangesmeerd en betegeld.” Laura over het tegelwerk: “Dat gebeurde tegel voor tegel waarbij een laser als hulpmiddel werd ingezet. In het bad zitten 580m2 tegels verwerkt, in het hele gebouw 1500m2.”

Accommodatiebedrijf Rucphen BV

Maakte de gemeente Rucphen voorheen gebruik van een externe exploitatiepartij, voor De Watertuin heeft de gemeente een eigen BV opgericht, genaamd Accommodatiebedrijf Rucphen BV. “Waarvan de gemeente Rucphen voor 100 procent aandeelhouder is. Patrick Vermeulen is aangesteld als directeur-bestuurder, toezichthoudend orgaan is de Raad van Commissarissen die uit drie leden bestaat. Deze leden zijn allen inwoners van de gemeente Rucphen en hebben affiniteit met bestuurlijke functies. René Kerstens is voorzitter, Mary-José van Overveld is gespecialiseerd in HR en bij Mary Geleijnse ligt de focus op de centen.”

Portefeuille

Over de portefeuilleverdeling deelt de wethouder mede: “Wethouder Gijzen neemt de exploitatie voor zijn rekening, wethouder Lazeroms de financiën en ik het beheer van het gebouw.” Matthijssen vult aan: “Al het personeel van de vorige exploitant gaat mee over. We hebben de employés nauw betrokken in het proces en keuzes laten maken.”

Binnentuin

Met de realisatie van het nieuwe zwembad komt de gemeente Rucphen tegemoet aan de wens van zwemvereniging De Flippers, namelijk een volwaardig wedstrijdbad. De wethouder laat met gepaste trots weten: “Na de afronding van de wieler- en atletiekbaan plus het tennispark heeft De Binnentuin er een parel bij. Medio september organiseren we een open dag, een mini-triatlon sluit ik niet uit.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief