ZDF telt momenteel zo’n honderd leden, van wie dertig jeugdleden.
ZDF telt momenteel zo’n honderd leden, van wie dertig jeugdleden. Foto: Corine Roks
OPENING ZWEMBAD DE WATERTUIN

Vreugde bij ZDF: ‘Na vijftig jaar eindelijk volwaardig wedstrijdbad’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Al bijna vijftig jaar trekken leden van Zwemvereniging De Flippers (ZDF) baantjes in het binnenbad van Sportcentrum De Vijfsprong. Voor wedstrijden moeten zij uitwijken naar plaatsen als Bergen op Zoom, Zundert en Hoogerheide. Met de komst van De Watertuin is dat verleden tijd. De wedstrijdzwemmers kijken uit naar de competities in het volwaardig wedstrijdbad waarin ze op 1 maart al een duik hebben genomen.

“Na vijftig jaar hebben we eindelijk een eigen wedstrijdbad. Dit nieuwe bad telt zes banen, het binnenbad in De Vijfsprong slechts drie. Daar was het water te warm en de perrons te klein. Het nieuwe bad voldoet in alle opzichten aan een volwaardig wedstrijdbad, inclusief startblokken met afzetblok. Het is de bedoeling dat we minimaal twee wedstrijden per seizoen gaan organiseren. Een lang gekoesterde wens wordt hiermee vervuld,” geeft voorzitter Anita Martens aan.

Zoutelektrolyse

Het nieuwe zwembad is uitgerust met warmtepomp en zonnepanelen. De zuivering vindt plaats door middel van zoutelektrolyse. Dit is een natuurlijke manier van chloreren waardoor het bad geschikt is voor mensen met een chloorallergie. Verschillende doelgroepen hebben aangegeven gebruik te willen maken van het duurzame bad.

Rendabel

“Het was nog een hele puzzel om de bezetting rond te krijgen. Dit met behoud van onze vaste trainingstijden en de ambitie om te groeien.” Ook nieuwe groepen weten de weg naar De Watertuin te vinden. “Op woensdagavond delen we het bad met de West Brabantse Triatlon Vereniging (WBTV). Flexibel gebruik biedt openingen en het streven is gericht op een rendabel bad met een optimale bezetting.” Anita over de tarieven: “Daarover hebben we goede afspraken gemaakt met Accommodatiebedrijf Rucphen BV, zoals een geleidelijk ingroeitarief.”

Ambities

De club heeft ambities om te groeien. Bestuurslid en zwemster Lizet Nijssen hierover: “Momenteel stromen nieuwe leden binnen via bijvoorbeeld Sjors Sportief. Nog meer jeugd is zeer wenselijk. We gaan onze club de komende tijd actief promoten.” ZDF telt momenteel zo’n honderd leden, van wie dertig jeugdleden. Lizet over de Rucphense zwemclub: “Een plezierige club waarin naast de trainingen en wedstrijden ook ruimte is voor nevenactiviteiten zoals uitstapjes. Recentelijk stond er een pubquiz op de agenda.”

Wedstrijden

Over de wedstrijden meldt Nijssen: “Onze leden zijn in te delen in drie categorieën: de recreanten, startvergunninghouders en trimzwemmers. Deze laatste groep doet niet mee aan wedstrijden. Binnen onze toekomstplannen zien we een uitbreiding met limiet- en masterwedstrijden wel zitten, naast de reguliere competitie- en recreantenwedstrijden. Limietwedstrijden zijn kwalificatiewedstijden voor de regionale en nationale top. Masterwedstrijden zijn bedoeld voor de oudere wedstrijdzwemmer.”Op het moment van dit interview trekken de Flippers hun laatste banen in het oude instructiebad. “Het is toch een stukje nostalgie, we nemen afscheid van een halve eeuw zwembad,” aldus de dames. 

Initiatief

Op 4 oktober 1974 werd op initiatief van een aantal fanatieke zwemmers ZDF opgericht. Cees Dircken werd voorzitter, Sjef Dielemans nam de voorzittershamer twee jaar later over. Hij bekleedde vijfentwintig jaar deze functie, een bestuurstaak die nu door zijn dochter wordt vervuld. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief