Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende koppel.
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende koppel. Foto: Corine Roks

Echtpaar Van Overveld-Elst viert diamanten huwelijk

Door: Corine Roks Algemeen

SCHIJF - Kees van Overveld en Marie van Overveld-Elst vierden op 16 mei hun diamanten bruiloft. Dat gebeurde in huiselijke kring in Schijf waarbij ook burgemeester Marjolein van der Meer Mohr langskwam om het echtpaar te feliciteren.

Belangstellend informeert de burgermeester naar de oude foto’s op het dressoir. Het blijken familiefoto’s te zijn, waaronder een foto van de negen zussen van de heer Van Overveld. “We waren thuis met z’n veertienen, onze ouders kregen negen meisjes en vijf jongens. De familie van Marie telde zeven kinderen, de helft van ons ouderlijk gezin,” vertelt de heer Van Overveld (86). Die twee grote families woonden op de Heiberg en waren nagenoeg buren. “Ik trok veel op met de zussen van Kees, we waren dikke vriendinnen. Na onze kinderjaren zette deze vriendschap zich voort, we waren regelmatig te vinden in het dorp. Tijdens een frietje eten bij Janus Martens kwam ik Kees weer tegen. Hij was net afgezwaaid en dat was maar goed ook. Ik wilde beslist geen verkering met een soldaat.” OP 16 mei 1963 werd de verkering verruild voor het boterbriefje. “Met een groot feest in de stal op de Heiberg. Nog steeds vinden grote feesten, zoals het buurtfeest, op de Heiberg plaats,” geeft mevrouw (81) aan.

Oogstverlof

Na een jaartje op de Roosendaalsebaan te hebben gewoond trekt het jonge stel naar de Nederheidsebaan. Vijfenvijftig jaar is dat hun vertrouwde stek, maar de Roosendaalsebaan blijft belangrijk in hun leven. “Daar hadden we een stuk grond waarop we onder meer bomen kweekten, varkens hielden en stieren opfokten,” somt meneer op. Daarnaast werkte meneer als metselaar in de bouw. “Samen met mijn broer hebben we heel wat veel projecten in Zeeland gerealiseerd. In onze vrije tijd bouwden we huizen voor onze kinderen en broers en zussen.” De heer Van Overveld is erg handig en weet van aanpakken, de basis hiervan ligt in zijn jeugd. “Ik ben opgegroeid in een groot gezin. Wij kinderen hielpen mee in het bedrijf van onze ouders. Ik weet nog dat we op de lagere school zelfs oogstverlof kregen om aardbeien en frambozen te plukken.” Hij vervolgt: “Mijn vader was zelfstandige en kreeg om die reden geen kinderbijslag. Om toch voor in aanmerking te komen voor deze onderhoudsbijdrage, zocht hij een baan. Die vond hij bij de gemeente. Als vanzelfsprekend namen wij kinderen de taken binnen het bedrijf over.”

Kinderen

Zelf krijgt het echtpaar Van Overveld vier kinderen en zijn ze opa en oma van vijf kleinkinderen. Ook Marie werkte hard. Naast de zorg voor haar kinderen bood zij hulp aan gezinnen. “Ik was wel altijd thuis als de kinderen uit school kwamen, zo plande ik mijn uren.” Ook na hun pensioen kunnen Kees en Marie maar moeilijk stilzitten. “We fietsen graag en we kwamen op het idee om weekblad de Bode rond te brengen. We hebben deze huis-aan-huiskrant ruim 22 jaar in Schijf bezorgd.” Naast hun harde werken had het echtpaar nog ruimte voor overzeese reizen en danslessen met klassiekers als de rumba, Engelse wals en swingen. Momenteel is mevrouw nog steeds actief in de line-dance. “We zijn vijf keer in Canada geweest en bezochten daar geëmigreerde familie en vrienden.” Naast de liefde voor elkaar delen zij de passie voor koersbal. Wekelijks zijn zij te vinden bij D’n Hoge Dries waar zij graag een partijtje koersbal spelen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief