Afbeelding
Foto: Corine Roks

Diocesane onderscheiding voor koster Jan Koevoets

Door: Addo Sprangers Algemeen

SINT WILLEBRORD - Koster Jan Koevoets heeft vrijdagavond, tijdens de zogeheten Dankjewel-viering in de Heilige Willibrorduskerk in Sint Willebrord, uit handen van pastoor Hans van Geel een diocesane onderscheiding ontvangen.

De geboren en getogen Willebrorder ontving het kleinood voor zijn inzet voor de Heilige Willibrorduskerk, de RK Begraafplaats, de Lourdesgrot, parochiecentrum en mortuarium in Sint Willebrord. Het parochiebestuur van de Sint Franciscusparochie en de parochiekerncommissie Heilige Willibrordus hebben Jan Koevoets voorgedragen voor deze onderscheiding, welke uiteindelijk is toegekend door bisschop Jan Liesen.

Kattenkwaad

De Heilige Willibrorduskerk vervult een prominente rol in het leven van Jan Koevoets die, met zicht op de kerk, opgroeide in het ouderlijk huis aan de Pastoor Bastiaansensingel in Sint Willebrord. Hij zegt zelf altijd dat hij als kwajongen in de kerktuin de appeltjes kwam proeven en er zo af en toe wat kattenkwaad uithaalde. Door nu als koster te fungeren, hoopt hij naar eigen zeggen wat ‘oude schuld’ terug te betalen.

Onbetaalbaar

Als koster is Jan Koevoets volgens het parochiebestuur en de parochiekerncommissie ‘onbetaalbaar’. Zo verzorgt hij met toewijding de voorbereidingen op de verschillende vieringen, waarbij hij ervoor zorgt dat het liturgisch vaatwerk er spic en span uitziet, dat er voldoende schaaltjes staan, dat het wierookkooltje op tijd heet is en dat de collectanten hun mandjes en collectestokken tijdig hebben.

Onzichtbaar

Hij doet dat zonder zichzelf belangrijk te vinden of steeds ‘in het beeld’ te lopen. Hij wordt door het parochiebestuur en de parochiekerncommissie dan ook ‘de onzichtbare betrouwbare man ten dienste van de vieringen’ genoemd. De vier misdienaars hebben zijn bijzondere aandacht. Wanneer ze gediend hebben, zorgt hij dat er iets lekkers is in de vorm van een snoepje, een koekje of iets te drinken. En zijn ze er niet alle vier, dan krijgen ze toch alle vier iets. De broers zorgen voor elkaar, want Jan Koevoets zorgt voor alle vier.

Klusgroep

Hiernaast maakt hij deel uit van de op maandag actief zijnde klusgroep die zich bezighoudt met de meest uiteenlopende klussen: van het ontstoppen van de dakgoot tot het vervangen van een kapotte lamp. De klussers zorgen er bovendien voor dat elk jaar de grote kerststal wordt opgebouwd. Verder hangen ze de vanen in de kerk, zetten ze de vlaggen tijdens meimaand en Dodenherdenking en onderhouden zij de RK begraafplaats bij de kerk.

Mortuarium

Jan Koevoets geldt bovendien als de grote kracht achter het mortuarium, waar hij vrijwillig beheerder van is. Ogenschijnlijk moeiteloos regelt hij de overbrenging naar het mortuarium, de opbaring, de controle daarop, het rouwbezoek en de uitgeleide. Hij heeft contact met de familie, de uitvaartleiders, het vervoer, de bloemisten en de bezoekers die afscheid nemen en leidt hij alles in goede banen. ‘Last but not least’ opent Jan Koevoets elke ochtend het kerkhof, de parkeerplaats en de grot, die hij ’s avonds ook weer plichtsgetrouw sluit.

Betrokkenheid

Vanuit het parochiebestuur en de parochiekerncommissie dan ook niets dan lof: “Jan is een bescheiden, zachtmoedig, hardwerkende, sympathieke man met hele grote betrokkenheid bij onze kerk en parochiekern. In alles wat Jan doet spreekt zijn grote geloof en blijft hij bescheiden, dat geeft zekerheid en vertrouwen in de toekomst. We kunnen op Jan rekenen en hopen dat dit nog lange tijd zo mag zijn. “

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief