Tevreden gezichten na de uitreiking van de eerste boekjes.
Tevreden gezichten na de uitreiking van de eerste boekjes. Foto: Addo Sprangers

Sjors Sportief en Sjors Creatief: ‘Sport en cultuur voor alle kinderen’

Door: Addo Sprangers Algemeen

SINT WILLEBRORD - Het nieuwe Sjors Sportief-Sjors Creatief-boekje is er weer. Wethouder Martijn Gijzen, portefeuillehouder sport, reikte de eerste exemplaren van het kleinood donderdag uit aan een viertal leerlingen van basisschool Heilinde in Sint Willebrord

Dat gebeurde in de gymzaal van de school onder toeziend ook van juf Kitty (coördinator onderbouw), juf Bianca (coördinator bovenbouw) én drie groepen van zowel leerjaar 3 als leerjaar 4 en 5. De leerlingen van de in totaal dus negen groepen blijken er deze donderdag zin in te hebben. Met op de achtergrond gezellige dansmuziek betreden ze de gymzaal, waarbij de echte durfals even een ‘high five’ doen met Sjors Sportief voordat ze een plekje zoeken. Voor veel kinderen blijkt Sjors Sportief al een bekende figuur. Voor de andere kinderen legt juf Kitty het even uit. “Sjors is iemand die te maken heeft met sporten,” legt ze uit. “Hij is heel sportief. Dat zie je ook wel aan zijn sportkleren.”

Sportief

Daarna is het de beurt aan wethouder Martijn Gijzen. Hij bevindt zich op vertrouwd terrein, want hij blijkt hier vroeger als kind op school te hebben gezeten. Hij is benieuwd of er in de zaal kinderen zijn die sporten. Heel wat kinderen steken hun vinger op, net als drie sportieve juffen. Eén van de juffen zit op voetbal. Dat lijkt ook met afstand de populairste sport. Een handjevol kinderen blijkt op tennis en handbal te zitten. “Veel sporten zijn al bekend bij jullie,” concludeert de wethouder. “Maar andere sporten misschien ook weer niet. Daarom hebben we dit project. In Sjors Sportief-Sjors Creatief-boekje staan alle sportverenigingen en sporten. Via een gratis proefles kun je daar kennismaken met verschillende sporten. Er staan ook creatieve clubs in, waar je bijvoorbeeld muziek kunt spelen of knutselen. Ook leuk om samen te doen.”

Boekje

Vier kinderen mogen naar voren komen om uit handen van wethouder Martijn Gijzen een boekje in ontvangst te nemen. Die eer is weggelegd voor Djissmay uit groep 3, Dex en Finn uit groep 5 en Bilal uit groep 5. De andere kinderen hoeven echter niet bang te zijn dat ze er geen krijgen. Alle kinderen uit het basisonderwijs in de gemeente Rucphen ontvangen binnenkort het Sjors Sportief-Sjors Creatief-boekje. In dit boekje presenteren sportclubs en culturele verenigingen zich met een aanbod om gratis kennis te maken met één of meerdere sporten of activiteiten. Een leuke manier voor kinderen om zich op laagdrempelige wijze te oriënteren op het gebied van sport en cultuur in de gemeente Rucphen.

Balspel

Maar eerst mogen de kinderen in de gymzaal nog meedoen aan een leuk spel. Buurtsportcoach Ivo Boluijt en juf Kitty hebben ieder een yogabal in hun handen. Elke bal moet, over de hoofden van de kinderen heen, door de zaal naar echter en weer terug. Het is daarbij de bedoeling dat de bal van buurtsportcoach Ivo terechtkomt bij juf Kitty en omgekeerd. Om het nog moeilijker te maken mag de bal eigenlijk de grond niet raken en moeten de kinderen tijdens het spel zo stil mogelijk blijven. Dat laatste lukt niet helemaal, maar uiteindelijk belanden beide ballen op de juiste plek. De kinderen mogen zichzelf dan ook een welverdiend applaus geven.

Speerpunt

Sjors Sportief en Sjors Creatief zijn initiatieven van de Gemeente Rucphen in samenwerking met de regionale sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere activiteitenaanbieders. Sport is een van de speerpunten van het gemeentelijk sportbeleid. Via Sjors Sportief kunnen kinderen proeven van diverse sporten. Via Sjors Creatief krijgen kinderen de kans om op laagdrempelige wijze kennis te maken met naschoolse activiteiten op het gebied van cultuur. Surf voor meer informatie naar www.sjorssportief.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief