Ronald Hoevenaars: 'Ondanks de bedrijfsgrootte is niemand hier een nummer'
Ronald Hoevenaars: 'Ondanks de bedrijfsgrootte is niemand hier een nummer' Foto: Els Rommers
OP DE WERKVLOER

Ronald Hoevenaars: ‘Binnen dit bedrijf ben ik projectleider, teamcoach en ondernemer in één’

Door: Els Rommers Algemeen

Niemand kan mooier over een beroep vertellen dan degene die er dagelijks mee bezig is. Wie zijn de mensen achter het beroep, wat zijn hun drijfveren? Wat maakt hun vak de moeite waard, elke werkdag weer? En hoe ziet die werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Ronald Hoevenaars.

Meteen na de MTS ging Ronald Hoevenaars aan de slag bij een installatiebedrijf. Na een aantal jaren op de verkoopafdeling gewerkt te hebben, groeide hij door naar de functie van projectleider. Slechts enkele keren wisselde hij van werkgever om uiteindelijk terecht te komen bij Hoppenbrouwers Techniek in Roosendaal. Daar kan hij niet alleen al zijn opgedane kennis en kunde kwijt, maar geniet hij tevens van de vrijheid om zijn baan naar eigen inzicht in te vullen. “Hier blijf ik tot mijn pensioen!”, zegt Ronald met overtuiging.

Mogen we stellen dat jij je ideale baan gevonden hebt?

Zeker! Als projectleider in de installatiebranche is het niet vanzelfsprekend dat je functie zo breed is. Vaak regelen separate afdelingen de verkoop, het aansturen van projecten en personeelsaangelegenheden. Bij mijn huidige werkgever vallen die drie disciplines onder mijn taken. Dat is hartstikke leuk en interessant. Het is zelfs één van de redenen waarom ik drie jaar geleden ‘ja’ heb gezegd op deze baan. Zelfstandigheid vind ik namelijk erg belangrijk. Ik heb eigen klanten en eigen medewerkers; eigenlijk ben ik dus ondernemer binnen het bedrijf. Toch sta ik er niet alleen voor. Hier werken in totaal 1850 medewerkers, verdeeld over meer dan 20 vestigingen. Zelf stuur ik een klein team aan van 10-15 mensen, een mooi aantal waarbij ik iedereen genoeg aandacht kan geven. Ondanks de bedrijfsgrootte is niemand hier een nummer. Collega’s, ook van andere vestigingen, staan altijd klaar om je te helpen. Valt een project buiten je expertise, is er altijd een ander team dat die specialisatie wel heeft.

Hoe ziet jouw werkdag eruit? 

Laat ik vooropstellen dat geen dag hetzelfde is. Deze week bijvoorbeeld begon met een verkoopoverleg in Breda met collega projectleiders, gevolgd door een bouwvergadering met aannemers, opdrachtgever en collega-installateurs inzake het woningbouwproject van 116 woningen in HI Ambacht. Aansluitend heb ik een rondje op de bouw gemaakt om de voortgang te bekijken en de resultaten uit de vergadering terug te koppelen aan mijn team. Niet zelden neem ik dan worstenbrood mee; ik kom tenslotte uit Brabant! Terug op de vestiging in Roosendaal ontving ik een sollicitant en heb ik een beoordelingsgesprek gevoerd. Daarna nam ik de planning door, heb meegekeken bij een calculatie en de maandelijkse teamsessie voorbereid, waarin we evalueren wat goed gaat en wat beter kan.

Wat moet je, naast enthousiasme, nog meer meebrengen om dit werk te kunnen doen?

Hoppenbrouwers Techniek is een technisch dienstverlener met een compleet dienstenpakket. Ons team richt zich met name op het installeren van CV’s, loodgieterswerk, luchtbehandeling en klimaatinstallaties in de woningbouw, kantoren en logistieke centra. Een opleiding die daarop aansluit is dan ook vereist. Ook moet je willen innoveren, want momenteel ontwikkelt onze branche zich razendsnel. Dat brengt uitdagingen met zich mee en daar past een pioniersgeest bij. Daarnaast is het belangrijk dat je goed overzicht kunt houden, proactief bent en gestructureerd en zelfstandig kunt werken. En oog hebt voor je personeel. Je moet je teamleden als het ware kunnen lezen, want niet iedereen praat gemakkelijk. Dat vraagt om een open houding. 

Wat vind je het allerleukste in je baan en zijn er dingen die je lastig vindt? 

De variatie en zelfstandigheid vind ik het prettigst. Minder leuk zijn het voeren van slecht-nieuwsgesprekken, maar gelukkig komen die niet vaak voor. Ons team is solide en gemotiveerd. Bij de aanname van nieuwe collega’s kijken we goed naar de groepsdynamiek. Past iemand erbij? We zijn een sociaal bedrijf, toegankelijk en transparant. Dat wordt opgemerkt door zowel sollicitanten als onze opdrachtgevers en de partners met wie we samenwerken. Nog een groot pluspunt is onze eigen praktijkschool waarin we onze bbl’ers specifieke vaardigheden bijbrengen die nodig zijn om in ons bedrijf te werken. Andersom krijgen we stagiaires die de nieuwste technieken op het gebied van warmtepompen hebben geleerd. Wat is er mooier dan die bij ons in de praktijk toe te kunnen passen. We wisselen kennis en inzichten uit en nemen hen serieus, waardoor menig talent in ons bedrijf ‘blijft hangen’.

Is die toegankelijkheid ook de reden dat jullie meedoen aan Kijk Binnen bij Bedrijven? 

Onze vestiging in Roosendaal werd een kleine zes jaar geleden geopend en nog niet iedereen kent ons mooie bedrijf. Kijk Binnen bij Bedrijven is een uitgelezen kans om belangstellenden kennis te laten maken met Hoppenbrouwers Techniek. In de week van 9 tot en met 13 oktober kan iedereen die dat wil een kijkje komen nemen in onze spreekwoordelijke keuken. Heb je interesse? Mail dan naar roosendaal@hoppenbrouwers.nl, dan plannen we daarna een afspraak in. Je bent van harte welkom!

Naam: Ronald Hoevenaars
Leeftijd: 51 jaar
Opleiding: MTS WTB
Woont in: Roosendaal, waar Ronald is geboren en getogen;
Hij is vader van vijf kinderen en sinds kort opa van een kleinzoon
Werkt als: projectleider werktuigbouwkundige bij Hoppenbrouwers Techniek met teamspecialisatie woningbouw en utiliteit
Hobby’s: tuinieren, mountainbiken en vissen

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief