Van het spoorloos zijnde beeld van 'het boerinneke' zijn alleen de voetjes nog te zien.
Van het spoorloos zijnde beeld van 'het boerinneke' zijn alleen de voetjes nog te zien. Foto: Addo Sprangers

Beeld ‘boerinneke’ in Sprundel verdwenen

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - De beeldengroep op het plein aan de Neerhof in Sprundel is sinds kort een beeld armer. Het bewuste beeld, bekend als ‘het boerinneke’ is volgens Dorpswerk Sprundel in de nacht van donderdag 4 april op vrijdag 5 april afgezaagd en verdwenen.

Het is niet de eerste keer dat het beeld door onverlaten is ontvreemd. In maart 2019 werd ‘het boerinneke’ ook al ontvreemd. Toen echter kwam het beeld snel boven water nadat het werd aangeboden bij de Roosendaalse ijzerhandel Knobel en Zn. Na reparatie van het beeld - beide armen waren eraf - kon het worden teruggeplaatst op de vertrouwde plek in het hart van Sprundel. 

Spoorloos

Nu echter is het beeld nog spoorloos. Dorpswerk Sprundel roept iedereen die mogelijk iets meer weet over de verdwijning op om dit te melden. “Het stelen van Sprundels cultureel erfgoed doet iedere Sprundelaar pijn,” aldus Dorpswerk Sprundel op haar Facebookpagina.

Geschenk

‘Het boerinneke’ is onderdeel van een kunstwerk dat werd vervaardigd door de kunstenaars Jean en Marianne Bremers uit Helvoirt en op zondag 25 juni 1989, onder toeziend oog van de toenmalige burgemeester Wim du Chatinier, aan de inwoners van Sprundel werd geschonken door de Rabobank Sprundel-Sint Willebrord. Het kunstwerk beklemtoont het agrarische verleden van Sprundel en bestaat uit twee beelden, voorstellende een boer te paard en een boerin die hem aankijkt.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief