Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende echtpaar.
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende echtpaar. Foto: Corine Roks

Echtpaar Roks-Van Gastel viert diamanten huwelijksjubileum

Door: Corine Roks Algemeen

SINT WILLEBRORD - Op 9 april 1964 gaven Jan Roks en Ria Van Gastel elkaar het jawoord op het gemeentehuis van Roosendaal, de geboorteplaats van Ria. Jans wieg stond in Etten-Leur, maar hij groeide grotendeels op in Sint Willebrord. Na een half jaartje te hebben ingewoond bij de ouders van Riet, betrokken ze een houten noodwoning op Sint Willebrord. Een gouden zet, zo leert de geschiedenis. Nog steeds wonen ze op deze mooie locatie en heeft het houten huis plaatsgemaakt voor een vrijstaande bungalow.

“We konden destijds een woning in Roosendaal kopen, kosten 21.000 gulden. Een enorm bedrag in de jaren ’60 en ik dacht: ‘Dat krijg dat nooit betaald.’ Mijn schoonouders attendeerden ons op een houten noodwoning op Sint Willebrord die in de krant tegen een voor ons betaalbare prijs werd aangeboden. We gingen ervoor,” spreekt de heer Roks (81).

Buurmeisje

“In het begin pakte ik dagelijks de fiets om naar mijn ouders te gaan of het buurmeisje met wie ik goed bevriend was. Het was zo stil in Sint Willebrord, ik miste de drukte van de stad,” vult Ria (80) aan. Het buurmeisje, Jacqueline, blijft een belangrijk persoon in hun leven. “De vriendschap werd steeds hechter, zeker toen er partners in beeld kwamen.” De houten woning werd in 1972 verbouwd tot een bungalow. “Ik ben een allrounder en heb het huis zelf gebouwd. In 1980 werd de bungalow voorzien van een verdieping waar onze slaapkamers zich bevinden.”

Wandelen

Meneer werkte 45 jaar in de bouw, regio Rotterdam en Den Haag. “Waarvan 40 jaar bij hetzelfde bedrijf. Bouwen was mijn lust en mijn leven. Buiten mijn werkuren pakte ik klusjes aan in de regio.” Ondertussen zorgde moeder voor het huishouden en hun zoon Martien. “Onze zoon is naar Rotterdam verhuisd, we rijden er regelmatig heen. Jan rijdt nog altijd graag zelf. Onze twee kleinzonen wonen ook bij Rotterdam, eentje werkt inmiddels bij een restaurant als kok waar Jan en ik graag een hapje eten.” Het eerstvolgende etentje met familie en vrienden vindt plaats in Rucphen: “Om onze 60-jarige bruiloft te vieren.” 

Fietsen is een gezamenlijke hobby van Jan en Ria. “Vroeger ook wielrennen en later samen met Ria in de regio,” waarbij Ria haar man aanvult: “Met de elektrische fiets. Helaas ben ik een keertje flink gevallen en sindsdien durf ik niet meer. Wandelen daarentegen doe ik dagelijks. Met mijn rollator boodschappen doen of ik loop een rondje richting het dorp.” Jan wandelt behoorlijke afstanden. “Bijvoorbeeld richting Rucphen. Ik kan niet stilzitten en moet altijd bezig zijn. Ik heb in Breda een kennis waarvan ik de tuin onderhoud en als ik gevraagd word een klus te klaren, dan zeg ik geen nee.” Behulpzaam zijn naar familie, vrienden, buren en kennissen typeert het echtpaar.

Cafetaria

Ria regelt nog steeds het huishouden en Jan helpt haar met taken als ramen zemen en de was ophangen. Dat is echte liefde waarvan het zaadje werd geplant in de jaren ’60. “In cafetaria ‘Bij de kabouters’ in Kalsdonk te Roosendaal. Daar kwam de jeugd samen om wat te drinken en zo leerden we elkaar kennen,” geeft het jubilerend echtpaar aan. Vanwege de gezondheid van Ria is de bungalow met kap voorzien van een traplift. “Reuze handig, niet alleen voor mezelf maar ook voor de was,” lacht Ria als burgemeester Marjolein van der Meer Mohr informeert naar het traplopen. Ria tot slot: “We zitten hier prima naar onze zin en blijven zo lang we kunnen op onze vertrouwde stek.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief