Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende bruidspaar.
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr op bezoek bij het jubilerende bruidspaar. Foto: Corine Roks

Jan en Jeanne Coremans-van Meel al zestig jaar een paar

Door: Addo Sprangers Algemeen

SINT WILLEBRORD - In de jaren ’60 was de kermis ‘the place to be’ voor de jeugd om elkaar te ontmoeten. Daar stond Cupido met zijn pijlen klaar om treffers te maken. Zoals op de Hoevense kermis waar Jan Coremans uit Etten-Leur de 15-jarige Jeanne van Meel uit Sint Willebrord voor het eerst zag. Ze werden een stelletje en vier jaar later bekroonden zij hun liefde met een huwelijk. Zestig jaar later, op donderdag 2 mei, vierden Jan (83) en Jeanne (79), omringd door de familie, hun diamanten jubileum.

“Ik zat bij de landmacht, gestationeerd op vliegbasis Gilze-Rijen. Elke woensdag fietste ik van de basis naar Sint Willebrord om bij mijn meisje te zijn,” verklaart Jan liefdevol. Jan over hun huwelijksdag: “Het feest vond plaats in een tent die in de tuin van mijn schoonouders stond. In een schuurtje van diezelfde tuin hebben we de eerste vier jaar van ons huwelijk gewoond.”  Het schuurtje in de Vijverstraat maakte plaats voor een woning aan de Korenbloemstraat. Jan verdiende de kost als timmerman, Jeanne werkte jarenlang op een atelier: “Bij juffrouw Koks naast het oude broederhuis waar we voornamelijk overalls maakten. Mijn collega’s zijn nog op ons huwelijksfeest geweest,” geeft mevrouw aan. Het jonge stel krijgt één zoon. Inmiddels telt de familie schoondochter Anita, kleinkinderen Manuela en Yanick plus hun partners en hun grote trots; achterkleinzoon Tje.

Moeder

Mevrouw zorgde voor hun zoon Corné en droeg de zorg voor haar moeder: “Zij werd al op jonge leeftijd hulpbehoevend. Ik heb haar jarenlang verzorgd. Toen zij verhuisde naar een verzorgingshuis, bezocht ik haar alle dagen.” Jan over zijn werk: “Timmerman, met name bij een bouwbedrijf uit Etten-Leur waar ik 34 jaar heb gewerkt.” 

Turkije

Door hun drukke werk en mantelzorgtaken schoot het reizen erbij in. Daarin kwam verandering toen zij 40 jaar getrouwd waren. De familie regelde een vakantie voor het hele gezin naar Turkije. Ze hadden de smaak te pakken. Mevrouw: “Zo zijn we ook een keertje met zijn allen naar de Ardennen geweest. Spanje stond ook met stip op ons lijstje, een plaatsje in de buurt van Salou.”

Mantelzorgwoning

Vorig jaar betraden zij samen hun mantelzorgwoning die een plaatsje kreeg in de tuin van de Korenbloemstraat. Het huis wordt momenteel grondig verbouwd door hun zoon en schoondochter. Helaas ging de gezondheid van mevrouw snel achteruit. Om die reden verhuisde zij naar Centrum voor Wonen & Zorg Heidestede op Sint Willebrord. 

Om de hoek

Meneer hierover: “Wij vinden het heel fijn dat ze een goed plekje heeft bij ons om de hoek. Ik ga er elke dag heen en als het weer het toelaat lopen we samen naar de Mariagrot om daar een kaarsje aan te steken. Wandelen deden we altijd al, en onderweg stond en staat een bezoek aan de grot op ons ommetje.” 

Wennen

Op de vraag of mevrouw het naar haar zin heeft op haar nieuwe stek, luidt het antwoord: “In het begin moest ik erg wennen maar nu ben ik blij met deze verhuizing. Het ging echt niet meer thuis. Ik ken hier zowat iedereen en dat maakt het zo leuk om in je eigen dorp te kunnen blijven.”

Burgemeester

De hele familie is op deze donderdagmiddag van de partij bij Heidestede om samen het glas te heffen op 60 jaar huwelijksgeluk. Dat gebeurt in het versierde restaurant van de woonvoorziening waar ook burgemeester Marjolein van der Meer Mohr het echtpaar haar felicitaties brengt. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief