Wandeling door de heemtuin in Rucphen.
Wandeling door de heemtuin in Rucphen.

Eropuit tijdens Pinksteren? Dit is er te doen in West-Brabant

Door: Amber Kuijs cultuur

RUCPHEN - Het is nog even afwachten wat weer het doet, maar evenementen zijn er tijdens Pinksteren in ieder geval genoeg. Zowel jong als oud hoeft dit weekend niet op de bank te zitten. Van dansen op Bizzey en struinen op de braderie tot een boerenmeerkamp. Hieronder staan alle evenementen op een rij!

Rucphen
Achttiende zondagopenstelling Heemtuin (10 juni): Tweede Pinksterdag opent de Heemtuin voor de achttiende keer zijn deuren tussen 13.00 en 16.00 uur. Door de tuin van twee hectare kunt u een wandeling van een kilometer maken. De entree is 2,50 euro.

Breda
Bumperkluiven (7 t/m 10 juni): Vier dagen lang kun je nieuwe smaken ontdekken tijdens Bumperkluiven. Er staat een breed aanbod aan foodtrucks, maar natuurlijk kan er ook een heerlijk speciaalbiertje of wijntje genuttigd worden. Daarnaast is er live muziek, een zweefmolen en theater.  

Spanjaardsgat Festival (5 t/m 16 juni): Laat jezelf een kleine 2 weken lang verrassen door een tal van verschillende genres heen; musici, zangers, arrangeurs en dirigenten die hun kunsten vertonen. Salsalessen aan de haven, non-stop ABBA-hits meezingen of de ‘Film aan de Haven’ bekijken. Een gevarieerd programma voor jong én oud dus! Toegang is gratis.

Brabants Internationaal Kinderfestival (5 t/m 10 juni): Zeven dagen lang kunnen kinderen hun ogen uitkijken in het stadshart van Breda. Van 5 tot en met 11 juni, presenteert het festival 25 producties, 80 uitvoeringen, 16 Nederlandse premières en jeugdgezelschappen uit 13 landen.

Dancetour (9 juni): Hard gaan op dance, EDM en hiphop! Broederliefde, Frenna, Bizzey en Wildstylez. Zomaar een aantal artiesten die je gratis kan bewonderen op het Chasséveld.

Nassaudag (10 juni): Breda viert tweede Pinksterdag dat de Nassaus tussen 1403 en 1568 op het Kasteel van Breda verbleven. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er een programma voor jong en oud op diverse locaties. Het riddertoernooi, dat vorig jaar voor het eerst plaatsvond, is ook dit jaar weer het hoogtepunt van de dag.

Roosendaal
Hap Stap Festival (8 t/m 10 juni): Van 14.00 tot 22.00 uur kan je culinaire hoogstandjes proeven voor een leuk prijsje. Daarnaast kan je vaak genieten van verschillende soorten live muziek op de oude Markt, Bloemenmarkt en het Tongerloplein. Natuurlijk wordt er ook aan de dorstige bezoekers gedacht, zo is onder andere het Roosendaals biergilde aanwezig.

SKOORenfestival (10 juni): Op tweede Pinksterdag zingen diverse koren uit de regio in het Emile van Loonpark. Vanaf 12.30 uur gaat de vijfde editie, georganiseerd door popkoor SKOOR, van start.

Etten-Leur
Leurse Havenfeesten (7 t/m 10 juni): Dit Pinksterweekend is het weer tijd voor de 30e editie van de Leurse havenfeesten. Met een mooi en uitgebreid programma belooft het weer een succesvolle editie te worden.

Beleef De Rith (10 juni): Tijdens ‘Beleef De Rith’ houden zes bedrijven op het platteland gezamenlijk een open dag. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn bezoekers welkom om te zien wat er allemaal groeit en bloeit bij de diverse bedrijven.

Open Dag Zorgboerderij De Bremberg (10 juni): De open dag op zorgboerderij De Bremberg is een gratis uitje voor het hele gezin. Van crossen met de fiets op de crossbaan tot bijkomen op het terras met live muziek, er is van alles te beleven.

Bergen op Zoom
Kermis Lepelstraat (7 t/m 10 juni): Liefhebbers van kermissen kunnen dit weekend naar Lepelstraat. Vier dagen lang staat het dorp vol met attracties. Daarnaast is het op tweede Pinksterdag ook nog een braderie.  

Concours Hippique Bergen op Zoom (7 t/m 10 juni): Een Pinksterweekend lang wordt stadspark “Kijk in de Pot” omgetoverd tot één groot hippisch festijn met tal van wedstrijden in de disciplines aangespannen, dressuur en springen. De toegang is zoals ieder jaar gratis.

Open dag West-Brabantse waterlinie (8 juni): Tijdens de speciale open dag zijn er diverse feestelijke, historische en creatieve activiteiten. Ook zijn er voor jong en oud sportieve activiteiten langs de West-Brabantse Waterslinie: Waterschans, Het Ravelijn en Fort de Roovere.  

NK Wielrennen Vrije Renners (9 juni): Ongeveer 300 vrije renners, amateurs en wielrenners zonder licentie komen zondag naar Lepelstraat om het parcours van 6,7 kilometer te rijden. De dag start om 10.00 uur met de 60+. 70+ en dames. De amateurs komen rond 17.00 weer binnen rijden.

Steenbergen
Open dag West-Brabantse waterlinie (8 juni): Ook in Steenbergen kun je naar de open dag van de West-Brabantse waterlinie. Daar kun je naar diverse activiteiten bij Fort Henricus.

JVM Tuinen - Diomedon Beachvolleybaltoernooi (9 juni): Op eerste Pinksterdag wordt de Steenbergse Markt omgetoverd tot sportterrein in strandsferen. De wedstrijden zijn tussen 12.30 en 16.30 uur en 17.00 en 21.00 uur. Ook is er gezellige muziek en een springkussen.

Halderberge
Muziek bij de molen (9 juni): Tijdens jaarlijks terugkerend muziekfestijn in Hoeven houden laten koren en muziekgroepen van zich horen. Daarnaast kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de molen.

Trekkerbehendigheid Oud Gastel (9 juni) : Op tweede Pinksterdag worden er voor de 39e keer trekkerbehendigheidswedstrijden georganiseerd door de KPJ Oud Gastel. Tussen 14.00 en 23.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen aan de Pietseweg.

Open tuindagen Tuin Albert Tielens (9 en 10 juni): Liefhebbers kunnen dit Pinksterweekend de 2.5 hectare grote tuin in Hoeven bezoeken. Deze staat bekend om zijn bijzondere structuur van lijnen en vormen. Nu alles mooi in bloei staat een echt feest voor de ogen.  

Campina Open Boerderijdag (10 juni): De familie Boomaerts verwelkomt bezoekers maandag gratis op hun terrein tijdens de Campina Open Boerderijdag. In hun nieuwe melkveestal staan zo’n 230 melkkoeien. In de zomer kunnen de dieren grazen op de veertig hectare land. Daarnaast houden zij ook een boerenmeerkamp op het terrein.

Woensdrecht
22e wandeltocht rond pinksteren (8 en 9 juni): De Wandelende Krabben organiseren dit weekend twee wandelingen door de zuidwesthoek van Brabant. Deze wandelingen gaan 90% over onverharde paden door het bos en heidevelden. Deelname aan de wandelingen kost 2,50 euro.

Fierljeppen (9 juni): KPJ Dun Baaarg organiseert het Huijbergs Kampioenschap Fierljeppen. De oude KPJ Huijbergen organiseerde vroeger ook al dit kampioenschap. De deelnemers springen over de wadi’s voor de basisschool. Het toernooi begint om 14.00 uur. Er zijn drie categorieën: jeugd, vrouwen en mannen.

Regiokampioenschappen Zuid (10 juni): Op maandag staat de eerste dag van de Regiokampioenschappen Zuid op de planning. Om 09.30 uur gaat de eerste groep van start, de nieuwelingen jongens. De laatste groepen die een prestatie gaan leveren zijn de vrouwen elite-beloften en amateurs.

Moerdijk
Jazz met Pinksteren (9 juni): Jazzpianist Bram Wijnand keert de in Amerika gevierde artiest naar zijn geboortestreek in Brabant. Hij heeft een swingend concert in Villa d’Engelenburgh in Fijnaart. Kaarten kosten 12,50 euro.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief