Afbeelding
Foto: Hans van Oijen
AAN DE KEUKENTAFEL

Ellen Verburgh-Arts: ‘Ik ben een toonbankdier’

Door: Amy Klaverveld Economie

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Ellen Verburgh-Arts. 

Je begon ons gesprek met de vraag of de naam Eckhart Tolle mij wat zegt. Waarom die vraag? 
“Omdat de filosofie die hij uitspreekt in zijn boek ‘De kracht van het Nu’ voor mij heel belangrijk is. Eckhart geeft aan dat je je moet los maken van het verleden en de toekomst. Dat zijn tijdsaanduidingen die je niet kan beïnvloeden. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Daarin vindt je de ware lol van het leven en dan kan je ook zo veel meer  voor anderen betekenen.”

Euh..…dit is een rubriek over ondernemers.. toch?
“Haha, maak je maar geen zorgen hoor. Dat ben ik ook echt wel. Al ruim 25 jaar en met succes, al zeg ik het zelf. Dat ondernemerschap vergt veel van een mens en slurpt dagelijks heel veel energie op. Dan is het niet gek, dat ik het voor mijzelf belangrijk vind om soms wat meer besef te hebben bij de dagelijkse dingen die ik doe. Maar pas op he, dat is niet te zwaar filosofisch hoor. Voor mij geldt eigenlijk toch ook gewoon heel simpel, dat je het leven  niet te serieus moet nemen: je overleeft het toch niet..haha..dus wees lief voor elkaar en pak je verantwoordelijkheid.”

Die verantwoordelijkheid is jouw winkel hier in winkelcentrum Roselaar? 
“In zekere zin wel. Het ondernemerschap was voor mij wel een bewuste keuze. Na de middelbare school belandde ik op de secretaresse opleiding Schroevers. Met mijn diploma op zak ging ik aan het werk voor een baas, maar ik kwam al heel gauw tot de conclusie dat ik dingen liever zelf deed. Het werken met sieraden trok mij erg. Ik ging werken bij een juwelier en door mijn vorige huwelijk werd het zelfstandige ondernemerschap in een juwelierszaak mijn leven. Ik zal je de details besparen, maar na een turbulente privéfase stond ik op 1 augustus 1997 hier in de Roselaar in mijn eentje met een lege winkel. Mijn vader zei toen: ‘Je bent een ondernemer, dus onderneem!’. Zal ik nooit vergeten. Hij heeft mij geholpen en ik heb het kunnen uitbouwen tot wat het nu is: een hele mooi zaak waarin we met tien mensen met heel veel plezier werken.”

Het runnen van een winkel lijkt mij vreselijk tijdsintensief….
“Nou, dat heb je goed gezien dan…haha. Alle winkels hier zijn 7 dagen per week open. Daarnaast heb je al het regelgedoe er om heen: administratie, inkoop, noem maar op. Weet je, toe ik begon vond ik de vrijheid van een ondernemer heerlijk. Maar ik moet ook eerlijk zijn: na jaren gingen de verplichtingen van een winkel ook wel knellen: die vrijheid van het ondernemerschap werd wel beperkt door de verplichtingen. Daar moet je een weg in vinden. Gelukkig is mijn echtgenoot Rogier sinds enkele weken nu ook in de zaak werkzaam. Dat maakt het een stuk makkelijker: ik kan nu dingen delen. Ik kan me ook meer focussen op de dingen die ik leuk vind en dat blijft toch gewoon het contact met mensen.”

Je verkoopt natuurlijk wel een leuk product voor leuke contacten.
“Klopt! Sieraden en horloges zijn een emotie product. Het gaat vrijwel altijd gepaard met een positieve emotie. Maar ook als iets wordt aangeschaft in verband met een tragischer achtergrond, dan blijft het moment mooi. . Daar leef ik voor. Echt, er is niets mooiers dan op deze leuke manier met mensen omgaan. Ik verkoop ook niets. Verkopen is helpen bij kopen. Zo moet je het zien. En dat doe ik met zo veel plezier. Ik zie me zelf echt als een toonbankdier.”

Wat onderscheidt je van andere juweliers?
“Tja, als ik nu zeg ‘de mooiere spullen’ is het wel heel makkelijk. Ik denk dat we ons onderscheiden door ons team: iedereen vindt het een feestje om met klanten te werken. De lol in het werken spat er af. Misschien verklaart dat, dat ik de meisjes van toen 7, waarbij ik de eerste gaatjes in de oren prikte, nu met eigen kinderen zie binnen komen. En het is DETAIL handel: dus je moet op details letten. In je hele zaak, maar bijvoorbeeld ook bij de verpakking van je producten: zo zit bij ons op iedere verpakking een gelukspoppetje. Detail, maar voor mij belangrijk. Ook heb ik ooit hangertjes gemaakt van het door mij gemaakte symbool voor vrijheid. Da’s ook onderscheidend”.

Een door jou ontworpen symbool voor vrijheid?
“Haha, ja, dat bestond nog niet. Ik zat op een  moment te schetsen en uit de emoticons, je weet wel die gezichtjes die tegenwoordig altijd in Whatsapp’s ziet, heb ik een vormgeving gemaakt . Eigenlijk is  het een versmelting het smiley mondje “in vrolijke stand” met dat in “verdrietige stand en in het midden die in  “neutrale stand”. Dat was voor mij vrijheid: als je gewoon altijd je ware emotie kan laten zien. Dat werd dus voor mij het symbool voor vrijheid.  Ik heb dat beeldmerk zelfs aanvankelijk geregistreerd. Omdat een symbool voor vrijheid dus niet bestond en ik Amsterdam, na Roosendaal natuurlijk haha, toch wel als de stad van de vrijheid zag, heb ik een beeld in dezelfde afmeting van 7 meter hoog laten maken en in 2016  met een dieplader midden in de nacht illegaal op de Dam gezet. Het heeft er een maand gestaan..haha..het staat nu hier in Roosendaal bij het WielerExperience. De gemeente wil het op een prominentere plek hebben.”

Dus eigenlijk is het  filosoof, kunstenaar en ondernemer Ellen Arts?
“Haha, nee hoor…. houd het maar op mensen mens Ellen Arts, die ontzettend veel plezier beleeft in het mensen helpen kopen van mooie dingen.”

Tot slot de bekende vraag: met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?
“Ha, dan zijn we weer bij het begin van ons gesprek. Doe maar Tolle en dan luisteren we samen naar ‘Ik hou van mij” van Harrie Jekkers. Dat kan ik iedereen aanraden. Prachtige tekst die zo waar is. Ik geloof echt in de slotzin: ‘wie van zichzelf houdt, die geeft iets kostbaars,  als ie ‘ik hou van jou’ tegen een ander zegt.”

Naam:
Ellen Verburgh-Arts
Leeftijd:
53 jaar
Burgerlijke staat:
Gehuwd met Rogier Verburgh,
Bonuskinderen Mees (17) en Noëlle (22)
Bedrijf:
Ellen Juwelier BV
Functie:
eigenaar
Passie:
“ Misschien een gek antwoord, maar een betere kan ik niet verzinnen: mensen..”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief