Afbeelding
Foto: politie.nl

Politie waarschuwt: ‘Meer woninginbraken, vooral rond de feestdagen’

Door: Charlotte Sijbers Politie

RUCPHEN - Het aantal inbraken neemt weer toe. De verwachting is dat er dit jaar rond de 24.500 woninginbraken worden gepleegd. Dit is meer dan vorig jaar. Ten opzichte van de periode voor de coronapandemie ligt het aantal inbraken wel een stuk lager. 

“In de periode van corona zagen we een sterke afname van het aantal woninginbraken,” licht Landelijk Projectleider Woninginbraken Sybren van der Velden - Walda toe. “Het is aannemelijk dat die daling is veroorzaakt door de coronamaatregelen. Mensen waren veel meer thuis door onder meer thuiswerken en de avondklok. Dat heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat woninginbrekers minder toesloegen.”

Feestdagen

Tijdens de feestdagen is er altijd een piek. Op Eerste en Tweede Kerstdag en rond de jaarwisseling worden twee tot drie keer zoveel woninginbraken gepleegd dan op een gemiddelde dag in het jaar. Veel mensen gaan dan op visite of op vakantie en zijn dus niet thuis. Om de kans op woninginbraak te verkleinen kunnen maatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld door te controleren of ramen en deuren goed gesloten zijn. Ook helpt het door je huis een bewoonde indruk te laten maken, denk aan het laten branden van een lamp en het laten staan van glazen op tafel. Wanneer je langer van huis bent kun je buren vragen of ze extra op willen letten.

Preventie

Het is volgens de politie belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. “Veiligheid begint bij jezelf. Je kan veel doen om een woninginbraak te voorkomen. Bijvoorbeeld door goede sloten te installeren. De kans op een inbraak neemt bij woningen met goede sloten met de helft af.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief