Burgemeester van der Meer Mohr met de veteranen bij het Oorlogsmonument.
Burgemeester van der Meer Mohr met de veteranen bij het Oorlogsmonument. Foto: Dhr. Roks

Veteranen bij 4 Mei Herdenking in Sint Willebrord

Sport en vereniging

SINT WILLEBRORD - “We herdenken de 31 slachtoffers uit Sint Willebrord tijdens de Tweede Wereldoorlog, nog geen tachtig jaar geleden, maar we staan ook stil bij de mensen die nu lijden onder het geweld van de oorlog in Oekraïne” Deze woorden sprak Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr bij de 4 Mei Herdenking in Sint Willebrord. 

Het was alle deelnemers uit het hart gegrepen. Niet in de laatste plaats raakte het de vijf aanwezige veteranen. De herdenking begon met een mooie dienst in de kerk die werd geleid door de lectoren Nelly Roks en Wim Roelands, met opluistering door Fanfare de Eendracht en het kerkkoor. Vrijheid en verbondenheid was het thema. Na de dienst verzamelden de bijna vijftig aanwezigen in het Processiepark bij het oorlogsmonument, dat eerder dit jaar vanuit de Dorpsstraat naar deze passende locatie is verplaatst. De burgemeester legde een krans namens de gemeente. De Taptoe werd geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Terwijl de deelnemers in hun gedachten bij de gevallenen waren, lieten de kerkhanen en kippen luid van hun aanwezigheid blijken, wat ons terugbracht naar het moment van nu. Zij werden daarna overstemd door de Fanfare die prachtig het Wilhelmus speelde, de aanwezigen zongen de twee coupletten mee. Daarna legden de Veteranen uit Sint Willebrord en Sprundel een bloemstuk bij het monument. Zij brachten de militaire groet, indachtig hun missies. André Mathijsen was uitgezonden naar Libanon, Martijn Steehouwer naar Ethiopië en Eritrea, Johan Reniers naar Afghanistan, Huib van Lent naar Sarajevo en Michel Koopman naar onder andere Afghanistan en Mali. Wim Roelands sloot af met een passend gedicht. 

We danken Nelly Roks, coördinator van deze jaarlijkse 4 mei herdenking, voor de organisatie van deze mooie en waardige plechtigheid. Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief