Stella Kado Aziz wil Arabisch sprekende vrouwen samen laten komen voor verbinding, uit liefde en ondersteuning
Stella Kado Aziz wil Arabisch sprekende vrouwen samen laten komen voor verbinding, uit liefde en ondersteuning Foto: Claudia Koole

Iraakse vluchtelinge zet ontmoetingsplek op

Door: Claudia Koole Algemeen

DINTELOORD - Stella Kado Aziz is 25 jaar geleden als vluchteling naar Nederland gekomen. Inmiddels helpt ze zelf vluchtelingen vanuit Stichting Gave. Een hulp die uit haar zelf is voortgekomen, is een ontmoetingsplek voor Arabisch sprekende vrouwen om met elkaar te praten en om een band op te bouwen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"Zelf ben ik gevlucht uit mijn land Irak. Ik ben goed opgevangen in Nederland en ik heb het goed naar mijn zin hier. Ik voel me thuis." Het zijn de woorden van de Dinteloordse Stella Kado Aziz die voor Stichting Gave werkt. Deze stichting ontfermt zich over vluchtelingen die zijn gevlucht vanwege een oorlogssituatie, uitzichtloosheid, chaos of onderdrukking. Het zijn mensen die ook gezien willen worden en niet louter als een nummer of een dossier beschouwd willen worden. Ze willen ook niet als een bedreiging voor de Nederlandse cultuur gezien worden. "De vrouwenontmoetingsplek is een plek waar vrouwen samen komen en met elkaar praten", vertelt Stella Kado Aziz. "Er wordt met elkaar gepraat over van alles zoals cultuur, familie, taal, het leven in Nederland enzovoort. We bemoedigen en steunen elkaar tijdens deze ontmoeting en bouwen samen een band op."

Integratie

Niemand wordt uitgesloten bij zo'n ontmoeting. Aziz: "Het is in principe bedoeld voor Arabisch sprekende vrouwen, maar iedereen is welkom en we willen niemand uitsluiten die een andere achtergrond heeft. Er wordt Nederlands gepraat dus iedereen kan komen. Dit helpt ook de integratie bij Arabisch sprekende vrouwen." Dit uitgangspunt sluit aan op de Stichting Gave waarvoor de uit Irak gevluchte Dinteloordse werkt. Want, zo stelt de stichting, een vluchteling dient ook geliefd te zijn door mensen die om haar of hem geven waarbij gastvrijheid een belangrijke rol speelt. "We willen vrouwen, aan hen die het nodig hebben, op deze ontmoetingsplek aandacht, liefde, hulp en gezelligheid bieden."

Samenkomsten
De ontmoetingsplek is nog niet heel erg bekend in Dinteloord, hoewel het in Steenbergen iets bekender is. "Ik organiseer namelijk ook een vrouwenontmoetingsplek bij de Open Deur Kerk in Steenbergen", laat Stella Kado Aziz weten. Stichting Gave is een interkerkelijke organisatie waarbij vluchtelingen gastvrij ontvangen dienen te worden. De eerstvolgende samenkomsten staan gepland in Bergen op Zoom. Aziz: "De eerste drie ontmoetingen vinden plaats op 20 december 2018, 17 januari 2019 en ten slotte 31 januari 2019, allen van 13.00 tot 15.00 uur. De ontmoetingen vinden plaats in Ontmoetingscentrum het Fort aan de Bernadettestraat 4 in Bergen op Zoom. Wie vrouwen kent met een Arabische achtergrond die naar zo'n ontmoetingsplek willen, waar ze zich gehoord en gezien kunnen voelen, schroom niet om hen te vertellen hierover."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief