Edward Hansler (rechts) en Ivo Nagelkerken gingen iedere dag met twee bloemetjes op pad.
Edward Hansler (rechts) en Ivo Nagelkerken gingen iedere dag met twee bloemetjes op pad.

Bloemetjesactie SC Welberg JO19: 'Klein gebaar met groot effect'

Door: Peter Houtepen Algemeen

WELBERG - Een heel klein gebaar, eigenlijk uit een vreemde hoek, met een groot effect. Zo omschrijft Edward Hansler de hart onder de riem-actie die hij in de maand april heeft gehouden namens SC Welberg JO19.

Edward Hansler is hoofdtrainer van SC Welberg JO19 en zit tevens in het jeugdbestuur bij de vereniging. Samen met zijn assistent-trainer Ivo Nagelkerken deelde hij in april iedere dag twee bloemetjes uit aan mensen die in deze coronatijd wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Uiteraard vond iedere overhandiging plaats met inachtneming van de gepaste anderhalve meter afstand. 

Potje

Hansler legt het ontstaan van de actie uit: "Wij hebben bij JO19 een eigen potje met geld, waaruit we bij elke thuiswedstrijd met heel het team na afloop nog even wat drinken. Omdat we nu natuurlijk niet konden voetballen, lag dat potje daar eigenlijk maar te liggen. Toen heb ik voorgesteld aan de spelers en de ouders of ik daar een bedrag uit mocht halen om niet alleen aan ondernemers en aan mensen in de zorg, maar ook aan andere personen die het nu wat moeilijker hebben een bloemetje te mogen bezorgen."

Verdubbelen

Na akkoord van de spelers en de ouders ging Hansler naar de Jumbo aan het Floraplein in Steenbergen. "In eerste instantie om er voor te zorgen dat ik iedere dag wel over bloemen kon beschikken. Terwijl ik daar was liet Jumbo weten het zo'n mooi initiatief te vinden, dat ze bereid waren om het bedrag uit het potje te verdubbelen. Mede daardoor hebben we de hele maand april, met uitzondering van tweede paasdag, elke dag twee bloemetjes uit kunnen reiken."

Begin april had Jumbo Heel Holland Helpt-bosjes bloemen. "Die gingen er na twee weken weer uit, daarna zijn we verder gegaan met telkens twee bosjes rozen." 

Gekluisterd

"De bloemen zijn terecht gekomen bij mensen die bij onszelf naar boven kwamen, dan wel bij personen die ons na een oproep op Facebook werden aangedragen", legt Edward Hansler uit. In die laatste categorie bevond zich onder andere een vrouw van in de 90 die in een aanleunwoning woont. "Typisch een voorbeeld van een persoon die natuurlijk weinig of geen contact mag hebben met de buitenwereld. Recentelijk was deze mevrouw ook nog eens gevallen, waardoor ze letterlijk aan een stoel gekluisterd zat. De enige die nog over de vloer kwam was een buurvrouw die af en toe wat hulp bood." 

Ook bezochten Hansler en Nagelkerken een dame die al voor de coronacrisis op haar fiets was aangereden. "Weliswaar licht, maar omdat zij boven een bepaalde leeftijd was kreeg ze wat extra hersenscans. Eigenlijk daardoor kwam men erachter dat er een prop in haar hersenen zat. Daardoor heeft ze twee keer een hersenoperatie moeten ondergaan. Het moment dat wij het bloemetje kwamen brengen, was zij eigenlijk voor de eerste keer in zes weken weer even buiten."

Leeg

Het was een leuke actie, aldus Hansler. "Het is feitelijk een klein iets, waar we mensen niet alleen een hart onder de riem mee hebben gestoken, maar ook even een lach op het gezicht hebben getoverd." Het potje met geld bij JO19 van SC Welberg is door de bloemetjesactie nu wel zo goed als leeg. "Daarom zou het goed zijn als we binnenkort, mits verantwoord, weer kunnen voetballen", besluit de hoofdtrainer lachend.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief