Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

70 jaar na de watersnoodramp: ‘Geen tijd om stil te staan bij de ramp’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Vader en moeder Van Oirschot verloren hun drie kleine kinderen tijdens de ramp door ontberingen en de kou. 

Later zijn ze naar de Noord-Oostpolder getrokken, waar ze nog vijf kinderen kregen. Annelies weet te vertellen dat de kinderen die nog leven met hun familie bij de herdenking zullen zijn op 1 februari aanstaande.

Na de ramp heeft Jan zijn leven lang hard gewerkt, geen tijd om stil te staan bij de ramp, behalve tijdens de herdenkingen. Maar toen hij thuis kwam te zitten - met pensioen - kwam het toch weer boven borrelen. De spanningen voelt hij af en toe nog, vooral als hij op de zolder van zijn huis staat. Jan Bosters van de Heemkundekring was 4 jaar oud tijdens de ramp. Zijn moeder heeft nog lang gecorrespondeerd met Toos Blommaerts uit Zeeuws-Vlaanderen, die kwam helpen om hun huis schoon te maken. Dankzij Toos heeft hij foto’s van die tijd van hemzelf, zijn zus en zijn moeder in de deuropening waarop je aan de muur kan zien hoe hoog het water stond. Samen met Simon van Nispen en de andere Heemkundekringleden hebben ze een bijzondere tentoonstelling over de ramp opgebouwd. De tentoonstelling is vanaf 31 januari te bezoeken en gaat vooral over de slachtoffers van de ramp, niet over het natuurgeweld. De Heemkundekring heeft veel fotomateriaal, dat nog nooit eerder getoond is, van de berging van de slachtoffers. De tentoonstelling in het A.M. De Jongmuseum is opgebouwd rondom de slachtoffers. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief