Semper Crescendo tijdens Herdenkingsbijeenkomst 70 jaar Watersnoodramp '53
Semper Crescendo tijdens Herdenkingsbijeenkomst 70 jaar Watersnoodramp '53 Foto: Christel Schiphorst

Waardige herdenkingsbijeenkomst Watersnoodramp ‘53 in Nieuw-Vossemeer

Door: Christel Schiphorst Algemeen

NIEUW-VOSSEMEER- In een afgeladen Johannes de Doperkerk in Nieuw-Vossemeer vond woensdagavond 1 februari de herdenkingsbijeenkomst van 70 jaar Watersnoodramp plaats. 

De klanken van Semper Crescendo vulden krachtig en sfeervol de kerk en zorgden op een indringende manier voor een besef dat 70 jaar weliswaar voorbij gevlogen is, maar dat de ramp en de slachtoffers ervan zeker niet vergeten zijn.

“Alhoewel de ramp bijna een mensenleven geleden is, blijft de herinnering,” aldus Maurice Rémery (loco-burgemeester). Het verhaal van Adrie Hommel, destijds 9 jaar en woonachtig aan de Hogendijk, doet bij iedereen de rampnacht herleven. Datzelfde gold voor het prachtige lied van Jan van de Velde, gecomponeerd voor de herdenking van de Watersnoodramp.

Bij het voorlezen van de namen van de 50 slachtoffers, staken de kinderen van Basisschool Merijntje kaarsen aan. Tevens werd er een kaars ontstoken voor de slachtoffers uit de andere kernen van de gemeente. De bezoekers vervolgden de herdenking, door over de begraafplaats langs de graven te lopen richting de Hoogte, waar de kranslegging werd voltrokken, met stemmig trompetspel van ‘The Last Post’. Via de Voorstraat liepen de drommen mensen vervolgens langs de Nederlands Hervormde Kerk, waar de namen van de slachtoffers op de buitenmuur werden geprojecteerd.

Boek Waternoodramp Pelsendijk
De heer Cees van Geel, die ten tijde van de Watersnoodramp op de Pelsendijk woonde, heeft een boek geschreven over de ramp. Zijn reden om een boek te schrijven, is dat er weliswaar veel geschreven is over de ramp, maar nauwelijks over de Pelsendijk. Het boek is in delen opgebouwd en in dialect geschreven. Het eerste deel gaat over het leven aan de Pelsendijk. Het tweede deel beschrijft zijn ervaringen van de watersnood. Het boek (à Euro 20) is te bestellen (per inschrijving) bij de heer van Geel (0167-502988). Bij de herdenking lag het boek ter inzage in de kerk en bij de Vossenburcht.

In de krant van 8 februari doen we uitgebreid verslag van de Herdenkingsbijeenkomst.

Afbeelding
Adrie Hommel
Schoolkinderen lezen namen van slachtofers voor en ontsteken een kaars
Langs de graven op het RK kerkhof
Afbeelding
Namen van slachtoffers op de Nederlands Hervormde kerk


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief