Afbeelding
Foto: Getty Images/iStockphoto

Covid- en energiecrisisfonds biedt steun tijdens energiecrisis

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

STEENBERGEN - Maatschappelijke organisaties en inwoners kunnen vanaf 6 februari steun krijgen van de gemeente Steenbergen. Er worden diverse regelingen opgesteld die financiële steun bieden bij de hoge energieprijzen.

“De hoge energieprijzen hebben grote gevolgen voor inwoners, het maatschappelijke veld en onze ondernemers. De kostenstijgingen zorgen voor hoge rekeningen, minder koopkracht en stress. Met diverse regelingen proberen wij hen door deze crisis heen te helpen” laat het college van B&W weten.
De regelingen worden mogelijk gemaakt door het covid- en energiecrisisfonds. Uit dit fonds wordt momenteel € 464.000,- beschikbaar gesteld.

Tijdelijk Ondersteuningsfonds voor inwoners
Om inwoners met een laag inkomen te helpen, is eerder de eenmalige energietoeslag van € 1.300 beschikbaar gesteld. Ook voor inwoners die net naast deze toeslag grijpen zijn het zware tijden door de hoge inflatie, prijsstijgingen en oplopende energieprijzen. Om hen te helpen is het Tijdelijke Ondersteuningsfonds (TOF) beschikbaar.
Huishoudens met een inkomen hoger dan 120% van het sociaal inkomen komen in aanmerking voor een bijdrage uit dit fonds. Dit zijn huishoudens die de maandelijkse woonlasten eerder wel konden betalen, maar inmiddels in de knel komen. Wanneer er sprake is van een situatie waarbij het besteedbaar inkomen onvoldoende is om van te leven (na aftrek van de vaste lasten), wordt er een eenmalige vergoeding verstrekt. U komt in aanmerking voor deze regeling als u, naast de genoemde inkomenstoets, voldoet aan de voedselbanknorm.

Hulp voor maatschappelijke organisaties
Maatschappelijke organisaties die een pand of ruimte hebben of huren, ervaren fors hogere energielasten. Het gaat hierbij om vrijwilligersverenigingen op allerlei terreinen, waaronder gemeenschapshuizen, sport, cultuur en organisaties voor jong en oud. Er zijn landelijke maatregelen aangekondigd. Maar omdat op dit moment de nood erg hoog is, stelt de gemeente Steenbergen voor hen een regeling beschikbaar. Hierbij is het belangrijk dat de energielasten substantieel hoger zijn geworden.

Ondernemers
Op dit moment worden er landelijk ook regelingen voor ondernemers voorbereid. Wanneer deze worden opengesteld, zal de gemeente Steenbergen deze regeling(-en) communiceren richting de ondernemers.

Meer informatie
Bekijk alle informatie en voorwaarden vanaf 6 februari op www.gemeente-steenbergen.nl/energiecrisis.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief