Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Bioboeren zijn klaar voor de toekomst: ‘Als het ergens kan, dan is het hier’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGSE POLDERS - Joost komt net terug van het omkeren van zijn vlaggen: rood-wit-blauw hangt weer fier in top. Hij heeft een gemengd bedrijf in de polder met koeien en akkerbouw. Sinds 2020 is hij aan het omschakelen naar biologisch. Joost is realist: ”De keuzes voor de nieuwe manier van boeren worden vaak besproken, maar het moet financieel wel haalbaar zijn. Gelukkig hebben we hier goede grond: lichte klei, goed kalkgehalte en goede pH-waardes. Als het ergens kan, dan is het hier, want bio begint bij de bodem.” 

Als bioboer mag je geen gebruik maken van kunstmest en chemicaliën, dus moet je zorgen voor een natuurlijke manier van verbeterd ruwvoer. Door klaver bij het gras te mengen wordt de opbrengst en het eiwitgehalte verhoogd. Daarnaast bindt klaver stikstof uit de lucht en maakt deze vrij in de bodem. Ook zorgt de plant voor een diep wortelstelsel dat bijdraagt aan een betere bodemstructuur en –vruchtbaarheid. Joost verbouwt -naast suikerbieten en graszaad- eigen erwten en bonen voor zijn koeien, die tevens stikstof binden en eiwitrijk zijn.

Samenwerken
Arno Merriënboer en zijn vrouw Annette hebben ook een gemengd bedrijf, waarbij ze met hun koeien en eigen grasland sinds een jaar of vijf over zijn gestapt op biologisch. “Het mooie van ‘bio-boeren’ is de uitdaging en het samenspel met de natuur,” legt Arno uit. “Mijn vader was gangbare boer, maar stond heel positief tegenover mijn idee om het anders te gaan doen. We kijken meer naar het weer, rijden mest uit kort voordat het gaat regenen, en hebben een rijke beplanting van de weides. We gaan eigenlijk terug naar de basis.” Arno heeft -net als Joost- Holsteiners, Zweeds roodbont en Monte Biarde. Ze worden met elkaar gekruist voor een sterk en gezond ras, dat toch ook veel melk geeft. “We delen ook vaak ervaringen met andere bioboeren, dat is leerzaam en gezellig,” aldus Annette. Ze is trots op haar man die veel melk van zijn koeien weet te krijgen en zelfs gras om te hooien in de droge zomer van 2022. “Dankzij de diepgewortelde grassen en klavers en beregenen van de weilanden hadden we, bijna als enigen in de polder, een goede opbrengst.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief