Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Een biologisch bedrijf is een kringloopbedrijf volgens bioboeren Johan en Annewillem

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Biologische boeren bewaken de biodiversiteit op en rond hun boerderij. Ze zorgen met name voor diversiteit in rassen en gewassen en kiezen voor robuuste dieren en plantensoorten. Ceryl en Linda Mulders zijn zo’n zeven jaar geleden overgestapt op Fleckvieh, een runderras dat zowel geschikt is voor melk als voor vlees

Zo snijdt het biologische mes aan twee kanten. ”Het is een robuust dier, dat goed kan omgaan met schommelingen in hun rantsoen”, legt Linda uit. Ze hebben bovendien een pittig karakter. Dat zie je ook als ze weer de wei in mogen na de winter “, lacht ze. Zij en haar man zijn duidelijk één met hun dieren. “Het liefst zou ik alle kalveren op de boerderij houden, maar daar hebben we geen plek voor”, zegt Ceryl. ”Regelmatig blijven de kalfjes enkele maanden bij hun moeder. Zo worden het stevige en robuuste kalveren, ze groeien als kool. Ze liggen dan tussen de volwassenen in de stal.” Verschillende van hun koeien hebben het A2/A2 gen en produceren daarmee uitsluitend melk met het A2 eiwit. Deze melk is geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Het stel is ook heel bewust bezig met de natuur, planten hagen aan voor beter bodemleven, voederbomen (wilg) en zorgen voor een kruidenrijk grasland, dat dient als ‘gemengd buffet’ voor hun koeien. Vanaf hun Hoeve den Biesen verkopen ze biologische vleespakketten en melk uit de tank.

Optimistisch
Ook Johan de Jong verkoopt biologische melk: op zijn erf en aan EkoHolland. Hij is in 2018 omgeschakeld en werkt samen met akkerbouwer Annewillem Maris. “Een biologisch bedrijf is een kringloopbedrijf”, legt Annewillem uit, “in de basis dus een gemengd bedrijf, waarbij de mest van koeien gebruikt wordt op het land en (een deel van) de opbrengst van het land door de koe gegeten wordt.” De samenwerking met Johan is belangrijk. Annewillem werkt met een 6-jarig extensief bouwplan voor zijn akkers: 2 jaar grasklaver, dan witlof/suikermais, vervolgens plantui/pastinaak, daarna suikermais en tot slot aardappels. “Bioboeren is meer puzzelen en dat is leuk. De natuur geeft ons eigenlijk alles om planten en dieren beter te maken, maar dat moeten we nog wel (her)ontdekken”. “Daarnaast zijn we heel optimistische en positief ingesteld,” vult Johan aan. “Onze producten zijn van hoge kwaliteit, al blijven we qua kilo’s of liters wel eens wat achter.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief