Afbeelding
Foto: Joyce Willegers

Voedseltuin De Brabantse Walnoot officieel geopend: ‘Een bron van gezonde leefstijl en inspiratie’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Toen Caren Vermaat vorig jaar de oproep vanuit gemeente Steenbergen, voor initiatieven op het gebied van gezonde leefstijl, voorbij zag komen heeft ze geen moment getwijfeld om zich aan te melden voor deelname aan het preventieakkoord.

Caren is jaren werkzaam geweest voor een leefstijlartsen organisatie en heeft in die tijd ook het Leefstijlroer bedacht. “Het Leefstijlroer bestaat uit 7 verschillende pijlers die van invloed zijn op een gezonde leefstijl: Voeding, Beweging, Ontspanning, Slaap, Zingeving, Relaties en Financiën. Met het Leefstijlroer sta je zelf aan het roer en kun je zelf bijsturen naar een gezondere leefstijl. Het is een praktisch instrument dat handvatten biedt om zelf aan de slag te gaan met je eigen gezondheid.”

De Voedseltuin
“Toen ik ging nadenken over een activiteit die invulling geeft aan alle pijlers tegelijk kwam ik uit op de moestuin en het moestuinieren. Toevallig is dat iets dat ik zelf al van jongs af aan doe. Als klein meisje stopte ik overal al zaadjes in de grond. Ik vond het iets magisch hebben dat er uit zo’n klein zaadje een prachtige plant groeit vol groente of fruit waar je ook nog eens heerlijk van kan eten. Toen ik op mezelf ging wonen heb ik van mijn achtertuin één grote moestuin gemaakt. In de loop der jaren ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen en komt ook uit wetenschappelijk onderzoek naar voren dat een moestuin veel meer is dan alleen gezonde voeding. Het zorgt voor natuurlijke beweging, het geeft goede ontspanning en na een dagje werken in de moestuin slaap je ook nog eens heerlijk. Ook op het gebied van zingeving en relaties geeft het ook goede invulling. Door jouw zorg groeit er iets moois wat bijdraagt aan gezonde omgeving. Dit doe je meestal ook niet alleen want met een moestuin inspireer je vaak ook anderen om mee te doen of mee te eten. En last but not least: met een moestuin bespaar je al snel tot 25% op je boodschappen dus dat is ook mooi meegenomen!”

De Brabantse Walnoot
“Mede dankzij de gemeente hebben we nu op een prachtig stuk grond op Landgoed Arcadia de basis kunnen leggen voor de Voedseltuin”, vertelt Caren. “Ik was daar vorig jaar met mijn dochter Robine walnoten aan het rapen en toen liepen we daar langs. Ik ben toen een praatje gaan maken met de eigenaresse van het Landgoed Ineke Bakvis en zij reageerde gelijk heel enthousiast toen ik aangaf dat ik wel een goed idee had voor het stuk grond. Het heeft een oppervlakte van bijna 2500 m2 met als basis de walnotenbomen en fruitstruiken. We hebben de grond bouwrijp gemaakt en beplant met allerlei bijzondere groente en fruitsoorten zoals vergeten groenten, geneeskrachtige kruiden, eetbare bloemen en historische verfplanten waaronder de meekrap. De Voedseltuin heeft in eerste instantie een educatief karakter en is bedoeld om kinderen te leren over gezonde voeding en leefstijl en mensen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met een moestuin. Er zullen workshops gegeven voor inwoners en bedrijven en heel graag zou ik ook een regionale markt willen organiseren met verse streekproducten uit de omgeving.”

Landgoed Arcadia
Ineke Bakvis is eigenaresse van landgoed Arcadia en Badé, de importeur van Green Egg Nederland. “Toen we workshops wilden gaan geven zijn we een aantal jaar geleden op zoek gegaan naar een geschikte locatie en zijn we hier terecht gekomen. Het landgoed stond al een aantal jaar te koop en er werd eigenlijk niet veel mee gedaan. Het was in die tijd ook gesloten voor publiek. We vinden het vooral belangrijk dat alle inwoners van Steenbergen kunnen meegenieten van al het moois dat het landgoed te bieden heeft en dat de tuinen vrij toegankelijk zijn. Mensen kunnen hier prachtig wandelen en genieten van een lekker kopje koffie met gebak of een ander drankje. We hebben ook regelmatig leuke evenementen of activiteiten voor kinderen De Voedseltuin sluit hier prachtig op aan.”

Voor meer informatie over de voedseltuin of mensen die zich willen aanmelden om mee te helpen: www.leefstijlroer.nl/voedseltuin



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief