Wethouder Remery luistert naar de originele aankondiging van Radio Hilversum uit 1953 over de Watersnoodramp
Wethouder Remery luistert naar de originele aankondiging van Radio Hilversum uit 1953 over de Watersnoodramp Foto: Caren Vermaat

Expositie ‘Water Landt’ in geopend in het gemeentehuis Steenbergen

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Op Vrijdag 15 september 2023 opende wethouder Remery de expositie Water Landt in het gemeentehuis van Steenbergen.

Water Landt gaat over de strijd met het water, over het beschermen van alles wat ons dierbaar is en over het meebewegen als het klimaat daarom vraagt. De expositie grijpt terug naar het verleden toen 70 jaar geleden de Watersnoodramp een verwoesting achterliet in West-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.

De expositie laat niet alleen de schade zien van deze ramp maar stelt ons ook de vraag: Hoe kunnen we ons voorbereiden op de huidige klimaatveranderingen om soortgelijke rampen in de toekomst te voorkomen?

Waterpoort
De expositie Water Landt is een initiatief van Waterpoort. Het Waterpoortgebied is een netwerkorganisatie van overheden, inwoners en bedrijfsleven rondom het Volkerak-Zoommeer, in de gemeenten Bergen op Zoom, Goeree-Overflakkee, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Tholen. Er werken 34 partijen samen om het gebied verder te ontwikkelen, waarbij de focus ligt op water, natuur en erfgoed.


Laurens van Asten, Strategisch beleidsmedewerker Zuidwestelijke Delta/Waterpoort, opent de expositie in Steenbergen. “Ter ere van 70 jaar Watersnoodramp zijn we dit voorjaar in Willemstad gestart met deze reizende expositie. Daarna is de expositie te zien geweest in Tholen, Goeree-Overflakkee en diverse andere plaatsen van het Waterpoortgebied. De expositie eindigt nu in Steenbergen. Voor deze expositie hebben we kunstenaar Joost van Rijckevorsel gevraagd om daar iets voor te bedenken. Dat heeft geresulteerd in dit prachtige drieluik met aandacht voor vroeger, nu en straks. Naast een van de luiken staat een oude bakelieten telefoon waardoor je het bericht hoort van Radio Hilversum uit 1953 over het begin van de Watersnoodramp.”

Toekomstproof
Wethouder Remery geeft aan: “De expositie is niet bedoeld om mensen bang te maken maar wel om mensen aan het denken te zetten. De klimaattransitie gaat gestaag maar we kunnen nu al gaan nadenken over wat we nu en in de toekomst kunnen doen om toekomstproof te worden.Over hoe we het beste om kunnen gaan met de huidige klimaatverandering en hoe we daar met zijn allen een antwoord op gaan geven.”

Kennis delen
De expositie heeft niet alleen tot doel kennis te delen, maar ook om kennis op te halen. Bezoekers worden uitgenodigd hun gedachten over waterbeheer en klimaatverandering achter te laten op formulieren. Voor scholieren is er een QR-code om naar een lesbrief te gaan en bezoekers kunnen hun ideeën of tips achterlaten in een brievenbus.


Expositie
De expositie is t/m 27 oktober 2023 te zien in het gemeentehuis Steenbergen, Buiten de Veste 1, 4652GA Steenbergen. De expositie is geopend tijdens reguliere openingstijden van het gemeentehuis.De expositie zal hierna doorgaan als rondvarend Experience Centre dat volgend jaar wordt geopend.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief