Voorzitter van Vrouwen van Nu Steenbergen Babs Overveld plaatst samen met wethouder Remery de stoeptegel
Voorzitter van Vrouwen van Nu Steenbergen Babs Overveld plaatst samen met wethouder Remery de stoeptegel Foto: Caren Vermaat

Stoeptegelactie: ‘Hier begint de zee, niets ingooien aub’

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - Op maandag 18 september plaatste wethouder Maurice Remery op de hoek van de Kaaistraat en de Markt een stoeptegel met de tekst ‘Hier begint de zee, niets ingooien aub’. Met deze stoeptegel wil de organisatie Vrouwen van Nu mensen waarschuwen geen afval weg te gooien.


De wethouder vertelt dat het de afsluiting van ‘Plastic en ik?’ is, een project van Vrouwen van Nu en de provincie Noord-Brabant. “Het is zo gemakkelijk om papiertjes, plastic of wat je maar wilt weg te gooien op straat. Maar afval dat rondslingert op straat of in de natuur kan door wind of regenwater via slootjes, kanalen en rivieren in zee terecht komen. Ook via putten (kolken) die via het riool veelal in verbinding staan met open water komt al het afval uiteindelijk in zee terecht. Vooral het plastic afval is erg schadelijk, omdat plastic nooit verdwijnt. Het breekt af in hele kleine stukjes, tot microplastic en zelfs tot nano-plastic. Het plastic komt via de waterkringloop in druppels en wind weer in zee en op land terecht. Dieren denken dat de kleine stukjes voedsel zijn en eten het op. Microplastics zijn een bedreiging voor het milieu, de biodiversiteit, onze voedselketen en versnelt de klimaatverandering.”

Beat the Microbead
Om erachter te komen in welke producten allemaal microplastics zitten is er een handige app beschikbaar (Beat the Microbead) waarmee je direct kunt zien welke ingrediënten erin  zitten. De BTMP app is gratis downloaden via de appstore.

Vrouwen van Nu
Voorzitter van Vrouwen van Nu Steenbergen, Babs Overveld, en Joze Copier en Erna Glasbergen van het Kringteam West-Brabant laten weten dat het belangrijkste doel van het plaatsen van de stoeptegels een stukje bewustwording is. “Natuurlijk zullen we hier niet in een keer al het afval mee van de straat halen maar het laat wel mensen nadenken en hopelijk draagt het wel bij tot het verminderen van het afval op straat. We zijn er trots op dat we vanuit Vrouwen van Nu deze actie zijn gestart. De actie wordt nu eerst in Brabant uitgerold. Vandaag gaan we ook nog een stoeptegel plaatsen in Dinteloord nabij de Action aan het Raadhuisplein en van daaruit gaan we verder.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief