Afbeelding
Foto: Olaf Knook
OP DE WERKVLOER

Op de werkvloer bij Marie-Louise: ‘Je kunt niets vergelijken met de thuiszorg’

Door: Olaf Knook Algemeen

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Marie-Louise Moerland van Schutse Zorg Tholen.

Marie-Louise Moerland (23) werkt al een aantal jaren bij Schutse Zorg Tholen. Na al deze jaren is ze er helemaal zeker van: Ze wil nooit meer iets anders doen. Volgens haar is deze vorm van thuiszorg bieden nergens anders te vinden.

Vertel, hoe ben je hier op zo’n jonge leeftijd terechtgekomen?

 “Ik ben onderaan de ladder begonnen. Als beginnende zorghulp liep ik een jaar stage op de huiskamer van Schutse Zorg Tholen. Daarna ben ik steeds hoger op de ladder geklommen. Na mijn opleiding tot verzorgende IG ben ik hier fulltime gaan werken. Dus ja, ik was vijftien toen ik hier begon, maar het voelde niet vreemd. Het team betrok me er meteen bij. Twee jaar geleden kwam de opleiding Verpleegkundige op mijn pad, en nu werk ik 32 uur per week en studeer ik 8 uur voor school.”

Ga je dan in het ziekenhuis werken na je opleiding te hebben afgerond?

“Nee, ik ga hier niet weg. Ik ben echt een thuiszorgpersoon. Het afronden van de opleiding Verpleegkundige is meer een persoonlijke droom voor mezelf. Sommige collega’s vragen weleens: ‘Is werken in een ziekenhuis iets voor jou?’, maar ik hecht veel waarde aan een band die ik heb met mensen. Ik werk met een collega in de regio Sint Philipsland en heb mijn eigen cliënten. Ik hou van het contact met die mensen. In het ziekenhuis is die binding minder. Ik moet wel oppassen dat ik geen tweede oma word voor mijn cliënten, haha. Afstand houden en professioneel blijven is belangrijk. Gelukkig heb ik geen moeite met het scheiden van mijn privéleven en werk. Dat gaat eigenlijk best goed.”

Wat doe je precies tijdens je werk?

“We hebben een team van verzorgenden dat routes volgt. In Sint Philipsland heb ik cliënten van verschillende leeftijdsgroepen. Mijn collega en ik hebben daar ongeveer tussen de 15 en 20 cliënten. We helpen ze met dingen die ze zelf niet meer kunnen, zoals steunkousen aantrekken tot helpen met de persoonlijke verzorging. Het varieert van korte tot uitgebreide zorgmomenten.”

Hoe ziet een werkdag er voor je uit?

“Meestal ben ik onderweg met de auto. Ik begin om 07.00 uur ‘s ochtends. Voordat ik naar mijn cliënten ga, lees ik eerst de rapportages door. Dan ben ik bezig met mijn route tot ongeveer 15.00 uur. Dat zijn vaak lange diensten van acht uur. De kortere routes duren meestal tot 11.00 uur. We hebben een verschillende tijdslimiet voor onze cliënten. Stagiaires die met mij meelopen, vinden het allemaal heel afwisselend werk. Het mooiste om te doen vind ik wondzorg. Sinds kort hebben we ook een WondApp.”

Wat is een WondApp?

“Dat is een idee vanuit ons als organisatie. Deze wondzorgapp zorgt voor nauwe samenwerking met de wondverpleging. Via een app kunnen verzorgden en verpleegkundigen een foto maken van een wond van een cliënt. Daarna vullen ze een vragenlijst in over die foto, en dan kan iemand van de wondverpleging een diagnose geven. In de wijk hebben we disciplines zoals helpende plus, verzorgende, verpleegkundige en specialisaties zoals wond- en incontinentieverpleegkundige, palliatief verpleegkundige, en een specialist op het gebied van zorg en technologie.”

Hoe is de samenwerking met collega’s?

“Iedereen zit in zijn eigen team. Maar als ik over mijn team praat, hebben we een heel hecht team. We hebben een fijne teamleider, Maartje, echt een topper. En we kunnen bij iedereen terecht. Ik geef het team echt een flinke pluim. We zijn ook flexibel als team. Daarom wil ik ook niet in een ziekenhuis werken. Je kunt niets vergelijken met deze vorm van thuiszorg. Mijn zusje en moeder werken nu ook bij Schutse Zorg Tholen.”

Dus over vijf jaar ga je hier nog steeds met plezier naar je werk?

“Ja hoor, dan ga ik weer met mijn vertrouwde thuiszorgroute op pad. Ik ben tevreden met wat ik doe en met de mensen die ik heb. Het helpt ook dat ik fijne reacties krijg van mijn cliënten. Ze bellen me op of spreken me aan en zeggen dan: ‘Tis allemaal goed hoor, kind.’ Lekker op z’n Zeeuws.”

Paspoort

Naam:
Marie-Louise Moerland
Leeftijd:
23 jaar
Woonplaats:
Tholen
Functie:
Verzorgende IG
Opleiding:
Verpleegkundige aan het Hoornbeeck College in Rotterdam
Hobby’s:
‘Ik hou graag van lezen, terrasjes pakken en taarten bakken. Als ik maar gezelligheid om me heen heb.’Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief