Wethouder Gommeren, Kees de Bruin, de Sint en Pieten voor de opening
Wethouder Gommeren, Kees de Bruin, de Sint en Pieten voor de opening Foto: Christel Schiphorst

Rijders klaar... Schaatsen maar!

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN – De schaatsbaan op de Westdam is zaterdagmiddag 2 december officieel geopend door niemand minder dan St. Nicolaas, geflankeerd door wethouder Gommeren en tal van pieten. 

Zaterdagmiddag rond 1 uur was het nog aardig rustig op de schaatsbaan, maar de rode loper was al wel uitgelegd voor Sinterklaas. De pers was in grote getalen aanwezig, inclusief de SLOS voor de televisieverslaglegging van dit heuglijke moment. Want de opening van de schaatsbaan is geen vanzelfsprekendheid. Er zijn maar liefst ruim 60 vrijwilligers actief om de komende maand iedere dag de baan te kunnen openen voor het publiek. Wethouder Gommeren, die de goedheiligman met alle egards ontving, gaf tevens aan dat dit festijn voor de jeugd, maar feitelijk voor alle leeftijden alleen tot stand kan komen, dankzij sponsoring van veel goedwillende bedrijven, de gemeente en de vele vrijwilligers! “Schaatsen is een echte Nederlandse sport en omdat het steeds minder vaak voorkomt dat we buiten kunnen schaatsen, doen we met z’n allen erg ons best om deze schaatsbaan jaarlijks te realiseren!”

Ondertussen werd in het oosten des lands de eerste marathon op natuurijs gehouden, maar in onze gemeente is het zeeklimaat nog net wat overheersender, dus de temperaturen wat hoger.  

Ruim 60 vrijwilligers
Bij de kassa  en de schaatsuitgifte stonden deze zaterdagmiddag Grada van Caam en Els Vlassak. Grada is al een vrijwilligster van het eerste uur en Els doet het nu voor het tweede jaar. Els: “Ik ben na mijn pensioen begonnen, nadat ik de laatste 13 jaar op de taxi heb gereden. Zo ken ik heel erg veel mensen, en dat maakt het vrijwilligerswerk hier ook extra leuk. Vorig jaar is het heel erg goed bevallen, ik geniet erg van de kinderen, maar ook van de mensen uit de Oekraïne, die hier vorig jaar kwamen. Het is fijn om ze met zo’n ontspannen evenement op hun gemak te stellen en ze welkom te heten. Daarbij komt dat het een erg leuke ploeg met vrijwilligers is.: Dat kan Grada beamen: “Ik ben hier begonnen, doordat mijn dochters ook gingen helpen en ik vind het erg leuk om te zien dat mijn dochter nu achter de koek en zopie staat en ik hier. We draaien shifts van 3 uur en dat is goed te doen. We zijn hier een beetje de oma’s vandaag. Wij helpen graag overdag, omdat we met pensioen zijn en de jongeren in de avond. Dat is dan toch ideaal?”

Baukje, de dochter van Grada, staat nu achter de koffie, maar helpt waar het nodig is. Zo ook Wilca van Vliet, die vanaf het tweede jaar dat de ijsbaan staat al helpt. Wilca: “Het is een prachtig evenement, ook in de kerstvakantie en ook de momenten van het schoolschaatsen. “Mensen uit heel de regio komen hier schaatsen en we hebben voor iedere doelgroep een activiteit”, vult Baukje aan, “van peuterschaatsen tot bingo en van curling tot activiteiten voor mensen met een beperking.” 

Champagne voor de opening
Kort na één uur, gaat de Sint met pieten, wethouders en Kees de Bruin het ijs op om de schaatsbaan te openen. Hiervoor is een spelletje curling opgezet, met als doel ‘het omver gooien van een fles champagne’. Hier zijn heel wat worpen voor nodig, maar uiteindelijk lukt het één van de pieten. En champagne moet spuiten om dit feestelijke ijsfestijn te openen,... daar bleek Kees de Bruin een expert in te zijn.

De schaatsbaan is dagelijks geopend tot en met zondag 7 januari, dus haal je ijzers uit het vet en bind snel je schaatsen onder om te genieten van deze ‘echt Nederlandse wintersport’!

Voor meer informatie over de schaatsbaan: https://ijsfestijn-steenbergen.nl/openingstijden-en-tarieven/

Schaatsbaan aan de Westdam bij de Gummaruskerk
Els Vlassak (l) en Grada van Caam (r): vrolijke vrijwilligers
Wilca van Vliet en Baukje: vrijwilligers bij de koek en zopie
Enkele van de vrijwillige ijsmeesters!
Aankomst van de Sint bij de schaatsbaan
Zonder vrolijke pieten geen Sinterklaasfeest!
Curling voor de opening....
Ook de Sint mikt op het doel!
De champagne vloeit rijkelijk


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief