De prijs van een buskaartje blijft gelijk aan dit jaar.
De prijs van een buskaartje blijft gelijk aan dit jaar. Foto: Archief BredaVandaag

Brabantse buskaartjes worden volgend jaar tóch niet duurder

Door: Olaf Knook Algemeen

NOORD-BRABANT - Goed nieuws voor mensen die regelmatig met de bus reizen in Noord-Brabant. De prijzen voor alle buslijnen, Bravoflex en de regiotaxi blijven in 2024 hetzelfde als in 2023. De eerder aangekondigde prijsverhoging van 12 procent gaat niet door.

Dit nieuws is het gevolg van een besluit in de Tweede Kamer, genaamd ‘de motie-Bikker’. Dankzij deze motie hoeft de inflatiecorrectie van 12 procent niet aan de reizigers te worden doorberekend. De provincies krijgen extra geld in het provinciefonds om deze verhoging met de vervoersbedrijven te regelen. In het geval van Brabant gaat het om ongeveer 8 miljoen euro.

‘Een extra zetje’

Ook de geplande extra prijsverhoging bovenop de buskaartjes (waarvoor het Rijk geen vergoeding geeft) gaat volgend jaar niet door. De provincie stelt hiervoor extra geld beschikbaar. Hierdoor blijven de kosten voor een buskaartje in Brabant volgend jaar hetzelfde. Bovendien mogen kinderen tot 12 jaar ook in 2024 gratis met de bus in Brabant reizen.

“Dit is een hele mooie stap”, zegt gedeputeerde mobiliteit Stijn Smeulders. “Het openbaar vervoer heeft het de laatste jaren niet eenvoudig gehad. Door personeelstekorten, maar bijvoorbeeld ook omdat het aantal reizigers nog niet op het niveau van vóór corona zit. En dat terwijl betaalbaar openbaar vervoer zo ontzettend belangrijk is om files tegen te gaan en Brabant in beweging te houden. We hopen daarom dat dit goede nieuws een extra zetje kan zijn voor veel mensen om wat vaker de bus te pakken.”

Brabantse coalitieakkoord

Deze beslissing sluit ook aan bij het Brabantse coalitieakkoord, waarin staat dat de provincie de komende vier jaar de ov-tarieven niet wil verhogen. Ondanks dat tarieven normaal gesproken met de inflatie meestijgen, is Smeulders opgelucht dat dit voor het komende jaar niet het geval is. “Fijn dat die voor komend jaar van de baan is”, zegt Smeulders. “We hopen dat een nieuw kabinet met meer structurele oplossingen komen om ons ov te verbeteren.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief