Afbeelding
Foto: Gertrude Snoei
AAN DE KEUKENTAFEL

Annabel en Ellis: ‘Wij draaien onze winkel op gevoel’

Door: Redactie Economie

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Annabel en Ellis. 

Ruim twintig jaar geleden namen de zussen Jongmans de modewinkel Oerlemans Mode in Steenbergen over. Ellis had het plan om een winkel te beginnen en Annabel ging met haar mee. Ondertussen runnen de twee al jarenlang de zaak met plezier en hebben ze een trouwe vaste klantenkring opgebouwd. De dames staan met beide benen op de grond, zijn gezellig en nuchter.

Het was het idee van Ellis?
Annabel: “Ja, ik zat in het onderwijs en dat was niet helemaal mijn ding. Toen Ellis met het idee kwam om een eigen zaak te starten, zei ik: ‘Dat kunnen we misschien wel samen doen’. Via via kregen we te horen dat Oerlemans Mode in de stille verkoop stond. We zijn daar gaan praten en een half jaar later waren we zelf eigenaar. We hadden het niet zo kunnen voorzien en zijn er eigenlijk zonder lang nadenken aan begonnen.
Ellis: “Je weet natuurlijk nog niet zo goed wat het is om te ondernemen. We zijn er gewoon ingestapt. Als we nu wisten wat er zou komen, hadden we waarschijnlijk gedacht ‘dat is een hoop gedoe’. Ik werkte daarvoor bij een supermarkt. Het idee om iets voor mezelf te willen beginnen had ik al langer. Ik heb toen ook mijn ondernemersdiploma gehaald. We zijn er ingegroeid. Ook zijn we harde werkers en dat zorgt ook dat het draait.”

Jullie geven allebei aan dat je er niet van houdt om op de voorgrond te staan. Is dat dan een bepaalde mentaliteit?
Annabel en Ellis: “Ja, we zijn te nuchter en lopen niet met alles te koop. Al die poeha hoeft niet van ons. Wij zijn ook gewoon mensen die werken. Onze energierekening gaat ook omhoog. In de winkel zijn we ook geen ‘baas’, maar gewoon collega’s.”

Hoe is de sfeer in de winkel?
Annabel: “Het is altijd gezellig, iedereen lacht. Er worden ook dolletjes gemaakt. We zijn gewoon onszelf, het is ook laagdrempelig binnenkomen bij ons. Nieuw personeel moet er echt bij passen, we zijn één team en doen alles samen. We stofzuigen allemaal en we zemen ook allemaal de ramen.”

Hebben jullie veel trouwe klanten?
Ellis: “We hebben een grote vaste klantenkring en er komen er nog steeds bij. Ze vinden het ook leuk dat onze winkel zo groot is. We spelen met de collecties ook in op de trends en letten goed op de prijs- kwaliteitverhouding.”
Annabel: “Je hebt enorm veel webshops en wij hebben bewust de keuze gemaakt om geen webshop te hebben. Ik wil niet zeggen dat het per definitie slecht is, maar bij ons moeten mensen wel naar binnen. Als je de klant eenmaal binnen hebt en die ziet de kleding en voelt de sfeer, dan zijn ze vaak ook echt ‘binnen’.”
Ellis: “Het enige moeilijke is wel dat het imago van Oerlemans bij sommige vrouwen nog anders is dan we zouden willen. Vooral 45-plussers denken dat wij alleen ‘oma-kleding’ verkopen, terwijl een groot deel van ons aanbod juist jong genoeg is.”

Wie houdt het financiële deel in de gaten?
Annabel: “De financiële kant is niet echt ons ding. Wij zijn niet zo bezig met omzet of cijfers. Ik denk ook niet dat het beter wordt als je focus alleen maar op omzet ligt en je bovenop het personeel zit wat ze verkopen. We doen wel de voorbereidingen qua administratie en geven het dan aan de man van Ellis.”
Ellis: “Mijn man is accountant en helpt ons daarbij. Wij weten eigenlijk nog niet eens hoe we het eerste half jaar hebben gedraaid, zegt ze lachend. Dit is ook echt typerend voor ons. Bij de inkoop precies hetzelfde verhaal. Je ziet veel inkopers werken met een budget. Wij kopen meer gevoelsmatig en gewoon wat ons goed lijkt voor de klant. We letten eerder op aantal stuks dan op hoeveel het kost.”

Zou die instelling ook een reden zijn dat jullie het zo lang volhouden?
Annabel: “Ja, ik denk het wel. Dit is onze manier van ondernemen. Veel nuchterheid. Wij draaien onze winkel op gevoel. Zowel met personeel als wat we inkopen. Eigenlijk bij alle beslissingen die we maken. Zo zijn wij.”’
Ellis: “Mijn man zal wel zeggen: ‘ik niet’. Maar als het niet goed gaat, dan horen we het wel. Er zijn wel eens momenten geweest dat we heel veel leuks zagen en ook alles inkochten. Toen was het wel even genoeg, volgens hem.”

Hadden jullie, naast de coronatijd, ook eerder mindere jaren gehad?
Ellis: “Ja, het begon het eerste jaar al toen met de euro. Het personeel van toen zei toen ook: ‘zo rustig is het in januari en februari nog nooit geweest.’
Annabel: “We hebben toen ook op de kosten moeten letten en lieten het personeel ook wat uren minder komen in overleg.”

Hoe is de taakverdeling?
Annabel: “Ik ben de ondernemende en meer van de organisatie en Ellis is van de verkoop. Zij zorgt ervoor dat alles goed hangt in de winkel en houdt in de gaten of elke klant wordt geholpen. Ik hou de boel draaiende op de achtergrond en heb alle contacten, zoals met vertegenwoordigers. Ook houd ik de website, mail en social media in de gaten.”

Wat waardeer jij het meeste aan Annabel?
Ellis: “Zo veel. Annabel doet echt heel veel. Als er iets geregeld moet worden, regelt ze het. Ik ben zelf makkelijker en wacht meer af. Annabel ziet ook of het met iemand goed gaat. Dat voelt ze aan.”

Wat waardeer jij het meeste aan Ellis?
Annabel: “Wat ik aan Ellis waardeer is dat ze zichzelf is. Het duurt misschien te lang naar mijn zin, maar wat ze doet klopt dan ook altijd. Ik roep soms iets te snel als een ‘kip zonder kop’ en bij Ellis is erover nagedacht. We zijn allebei totaal anders, maar ik zou niet zonder haar kunnen. Als zij zou stoppen, stop ik ook. Dan zou de lol ervan af zijn. Het is samen of niet.”

Met wie zouden jullie aan de keukentafel willen zitten?
Annabel: “Met mijn eigen gezin. Ik ben heel huiselijk en graag lekker thuis.”
Ellis: “Ik zit het liefste met vriendinnen aan de keukentafel. Echt gezellig!”

Naam:
Ellis
Leeftijd:
50 jaar
Bedrijf:
Oerlemans Mode
Locatie:
Steenbergen
Functie:
Eigenaar
Kinderen:
Sem (21), Dorie (19) en Elke (14)

Naam:
Annabel
Leeftijd:
45 jaar
Bedrijf:
Oerlemans Mode
Locatie:
Steenbergen
Functie:
Eigenaar
Kinderen:
Wiep (16) en Janske (14)Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief