Wandelaars onderweg tussen Arnemuiden en Veere. FOTO LOURENS VELLINGA
Wandelaars onderweg tussen Arnemuiden en Veere. FOTO LOURENS VELLINGA Foto: Lourens Vellinga

Zeeland staat op wandelkaart met nieuwe gids

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Het is de 62e wandelgids van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, maar pas de tweede over Zeeland: ‘Zeeuwse Zwerftochten’. De gids is samengesteld door Els van den Kerkhof, Aagje Feldbrugge en Hans Corbijn. “Het is een juweeltje”, zegt uitgever Lourens Vellinga.

De gids is onlangs gepresenteerd in boekhandel De Koperen Tuin in Goes. “Een plaats die lekker centraal ligt in het midden van de zeventien wandelingen in het boek”, zegt Els van den Kerkhof.

Moeder overste

Zij is volgens mede-auteur Hans Corbijn de moeder overste van ‘de club’ waarvan ook Aagje Feldbrugge deel uitmaakt. Twee jaar geleden kwam het drietal met de gids ‘Walcherse Wandelingen’. Zeeland was tot dan toe een witte vlek op het gebied van wandelgidsen. “Sindsdien staat onze provincie op de wandelkaart.”

Eilanden

In ‘Zeeuwse Zwerftochten’ vind je wandelingen op alle eilanden. Zo voert één van de zeventien wandelingen je over de bloemdijken en door ‘de Zeeuwse Betuwe’ van Oudelande naar Ellewoutsdijk en langs de Westerschelde. Op Noord-Beveland kom je, als je de gids volgt, tussen Colijnsplaat en Wissenkerke onder meer langs de Nehalennia-tempel en door de inlagen. Op Tholen staan er wandelingen rond Tholen stad en over het voormalige eiland Sint Philipsland. Wie na ‘Walcherse Wandelingen’ nog niet genoeg heeft van het eiland komt met ‘Zeeuwse Zwerftochten’ ook aan zijn trekken. Er staan nog eens vier wandelingen op Walcheren in.

Onverhard

Alle tochten zijn tussen de 12 en 26 kilometer lang en voeren zowel over verharde als onverharde paden. “Samen geven ze een goed beeld van de veelzijdigheid van Zeeland”, zeggen de auteurs. “Het boekje nodigt mensen uit om van de gebaande paden af te gaan”, zegt dijkgraaf Toine Poppelaars, die het eerste exemplaar in ontvangst heeft genomen en het voorwoord heeft geschreven. “Zeeland heeft alles. Dat merk je pas goed als je de tijd neemt om onze boeiende provincie al wandelend te bekijken, te ervaren en te beleven.”

De Zeeuwse gids is een uitgave van uitgever Gegarandeerd Onregelmatig. Het is de 62e wandelgids die het bedrijf uitgeeft. “We willen absoluut de honderd halen”, aldus Lourens Vellinga, die er ooit mee is begonnen omdat hij goede gidsen miste. “We hebben van onze hobby ons werk gemaakt.”

Boekhandels

‘Zeeuwse Zwerftochten’ van Els van den Kerkhof, Aagje Feldbrugge en Hans Corbijn is een uitgave van Gegarandeerd Onregelmatig. Het is te koop in de Zeeuwse boekhandels en via www.gegarandeerdonregelmatig.nl. ISBN: 978-90-78641-81-0. [l]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief