Afbeelding
Foto: Shutterstock

Ruim 11.000 Nederlanders zijn zaterdag eindelijk weer eens écht jarig!

Door: Peter Houtepen Algemeen

THOLEN - 29 februari is een bijzondere dag. Een dag die maar één keer in de vier jaar voorkomt. En je zal maar net op die dag, die bekend staat als schrikkeldag, geboren zijn.

Natuurlijk laten schrikkeljarigen hun verjaardag niet voorbij gaan. Maar het voelt toch anders dan wanneer de datum van 29 februari wel weer een keer in het jaar valt. Het voelt dan meer als een écht feest. Een oud grapje is dat als bijvoorbeeld iemand zaterdag 56 jaar wordt, hij of zij in principe pas voor de 14e keer jarig is. 

Nederland telt ruim 11.000 mensen die op 29 februari geboren zijn, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zes van hen worden zaterdag zelfs 100 jaar. Verder telt Nederland 466 kinderen die vier jaar geleden werden geboren. Zij vieren nu dus voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag.

Waarom schrikkeldag?

Een normaal jaar telt 365 dagen, maar één keer in de vier jaar is het schrikkeljaar. Het jaar telt dan 366 dagen. Dat is nodig om er voor te zorgen dat op termijn de kalenderjaren gaan afwijken van een seizoensmatig jaar: uiteindelijk zou januari dan geen wintermaand meer zijn, maar een herfstmaand worden.

Ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om te kunnen onthouden wanneer sprake is van een schrikkeljaar, is dat het jaar deelbaar moet zijn door 4. 2020 gedeeld door vier is 505.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief