Afbeelding
Foto: Asia Mainka-van Houdt

Het is Dierendag: deze Thoolse huisdiereigenaren verwennen hun beestje vandaag iets meer

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Het is vandaag Dierendag! Huisdiereigenaren zetten op die dag hun beestjes even extra in het zonnetje. Zo ook op Tholen. Eén van die baasjes is Asia Mainka-van Houdt. Zij heeft drie tamme ratjes. “Ze zijn ‘s ochtends net zo blij om je te zien als bijvoorbeeld een hond of kat.”

Sinds vier maanden is de Thoolse Asia eigenaar van drie tamme ratjes. De ratjes heten Darky, Sneaky en Spooky. Eerder had Asia ook al ratjes als huisdier. “Hiervoor had ik twee vrouwtjes: Bibi en Bella. Deze zijn ondertussen helaas overleden”, aldus Asia. “De ratjes worden helaas niet zo oud, meestal rond de twee of drie jaar.”

Asia heeft altijd een passie gehad voor, zoals zij het noemt, aparte dieren. “Maar mijn passie voor ratjes is begonnen toen ik naar de groene school ging in Breda. Daar hadden ze naaktratten en gewone tamme ratten. Toen wist ik gelijk; dit wil ik later ook!” 

Volgens Asia zijn veel mensen bang voor ratten of ze denken dat de beestjes vies zijn. “Maar het zijn juist hele schone dieren en ze zijn super sociaal. Het bijzondere aan de ratten is dat ze handtam zijn en super aanhankelijk. Je kan er heerlijk mee knuffelen en spelen. Ook zijn het hele slimme dieren, je kan ze verschillende kunstjes leren, zoals kusjes geven op commando of een rondje laten draaien voordat ze een snoepje krijgen.”

Voor Dierendag heeft Asia al allerlei lekkers in huis gehaald voor de ratjes. “Ook heb ik nieuwe speeltjes, zodat ze lekker bezig kunnen blijven en zich niet hoeven te vervelen.”


Een andere Thoolse die dol is op haar huisdieren is Jeannet de Vries-Eissen. Ondanks dat ze eerst bang was voor spinnen, heeft ze nu thuis vier vogelspinnen. “Het is prachtig om ze te zien groeien, dat verveelt nooit.”

Op 19 augustus 2017 haalde Jeannet, samen met haar man en kinderen, hun eerste vogelspin op. “De rest volgde daarna”, aldus de vogelspin-eigenaresse. “We wilden al eerder een vogelspin aanschaffen, maar ik durfde dat niet omdat ik bang was/ben voor spinnen. Maar op de Krabbenfoor dat jaar stond iemand met vogelspinnen. Dat vond ik toch wel heel interessant. Daarna is het snel gegaan.”

De man van Jeannet had vroeger ook al eens een spin. “Voor hem was de keuze dus makkelijk. Ook de kinderen vinden het leuke dieren en zijn er niet bang voor.” De dochter van Jeannet helpt graag mee met het voeren en kijkt graag naar de dieren.

Wat de huisdieren van Jeannet zo bijzonder maakt? “Er zijn heel veel verschillende soorten vogelspinnen, in allerlei kleuren. De vrouwtjes kunnen heel oud worden, sommige soorten wel dertig jaar!” Jeannet vindt het heel mooi om het gedrag van de spinnen te observeren. “Het is ook prachtig om te zien hoe ze groeien, dat doen ze door te vervellen. Meestal bewegen ze heel langzaam, maar als ze een prooi ontdekken zijn ze heel snel. Het zijn echt heel fascinerende dieren, en lang niet zo eng als veel mensen denken.”

Elke vogelspin heeft een eigen terrarium. “De meeste soorten kunnen namelijk niet samen. Ze hebben een waterbakje, niet alleen om te drinken, maar ook voor de luchtvochtigheid.”

Jeannet is niet van plan om iets heel speciaals voor de beestjes te gaan doen tijdens Dierendag. “Ik denk niet dat ze weten dat het Dierendag is, maar ze lusten vast wel een extra krekel!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief