Afbeelding

Leo Troost (70) timmert aan de weg als acteur: ‘Ik kom op de mooiste locaties’

Door: Jacoline de Boer Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - We gaan even flink terug in de tijd naar de jaren 70. Een toen nog jonge Leo begint zijn carrière als bandparodist. Een bandparodist is een komische act van allerlei sketches aan elkaar geplakt. Hoewel hij hiermee regelmatig optreedt, beoefent Troost in het dagelijks leven verschillende beroepen om zijn artiestenbestaan te bekostigen.

Sint-Maartensdijk - Begin jaren 80 krijgt Leo een aanvraag om mee te spelen in een commercial voor een welbekend automerk. Deze commercial werd vervolgens wereldwijd uitgezonden. “Dit was mijn eerste grote opdracht. Daarna volgde Opsporing Verzocht waarin ik meespeelde in de reconstructie van een moord.’ Buiten wat kleine rolletjes blijft het stil. De grote aanvragen blijven uit en Leo wijt dit aan de communicatie. “Vroeger stonden audities in de krant, tegenwoordig vindt men je via Social Media”, legt Leo uit.

Al die vrije tijd
4,5 jaar geleden ging Troost met pensioen. Al bedenkend wat hij toch met al zijn vrije tijd moest doen, vraagt een kennis hem mee naar een auditie. Hij valt in de smaak bij een castingbureau en heeft al snel een rol te pakken in een commercial van McDonald’s. “Toen ging het hard en kreeg ik de ene opdracht na de andere. Ik speelde onder andere mee in de Slag om de Schelde”, vertelt Leo enthousiast. Met Pierre Bokma staat Leo momenteel op de set om de nieuwe oorlogsfilm ‘De Joodse Raad’ op te nemen. Eerder speelde Leo al mee in een film over het leven van Anne Frank.

Kleinkinderen
“Ik kom op de mooiste locaties, ik speel met de grootste acteurs samen. Ik heb geen acteursopleiding en als je dan kijkt waar ik overal in rol. Op zo een set moet je toch ook dingen bespreken en ik heb dan ook met heel wat bekende Nederlanders al eens een praatje gemaakt. Elke keer denk je ik krijg een mooie opdracht en dan denk je, nou mooier kan het niet. En dan vervolgens krijg ik een nog mooiere opdracht”, legt Leo uit. Ook zijn familie heeft Leo besmet met het acteervirus. Met zijn dochter en een kleinzoon speelde hij in de serie Vliegende Hollanders en bij Sthuplanders bin anders mocht hij samen met één van zijn kleindochters op de set staan.

Beroemd
Voor een Amerikaanse Serie stond Leo een aantal jaar geleden op een brug. Er werden opnames gemaakt en Leo zag dat mensen hem allemaal fotografeerde. Naast hem stond Ruben van der Meer en voor Leo twee onbekende Amerikaanse acteurs. “Bleek dat 1 van de acteurs de wereldberoemde Donald Glover was. Ik had geen idee. ’s Avonds hebben we samen in het Hilton gegeten, heel onwerkelijk eigenlijk”, vertelt Leo.

Idool
Een van de mooiste dingen die hij deed was toch wel acteren samen met zijn idool. Op 11 december wordt het Kerstverhaal van Scrooge uitgezonden op Max. Leo speelt hierin een begrafenisondernemer. “Ik stond op de set tijdens de opnames naast mijn grote idool Andre van Duin. Ik vertelde hem dat ik bandparodist ben geweest, zo is Andre vroeger ook begonnen. We hebben een heel leuk gesprek gehad”, aldus een tevreden Leo.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief