Afbeelding
Foto: Jacoline de Boer

Plusklas doet onderzoek naar sociale omgeving

Door: Jacoline de Boer Algemeen

THOLEN - Het was afgelopen woensdag een bijzondere dag voor 16 verrijkingsklasleerlingen, zij mochten namelijk een aantal professionals interviewen. De leerlingen deden mee aan een project van het Wetenschapsknooppunt.

Adrianne Neele, lerares van de ‘plusklas’ is ontzettend trots op haar leerlingen. De leerlingen mochten voor het project diversen professionals interviewen. Een belangrijke voorwaarde, alle professionals moesten belangrijk zijn in de sociale omgeving.In tweetallen zijn de leerlingen aan de slag gegaan. De burgemeester werd benaderd evenals de brandweer, politie en ambulance. De buurtsportcoach was van de partij alsook een medewerker ouderenzorg. En dit allemaal voor het onderzoek naar de sociale omgeving.

Gewapend met een lijst met opgestelde vragen gingen de kinderen aan de slag. De kinderen waren vooral erg zenuwachtig maar ze sloegen zich er als echte journalisten door heen. Vooraf werd zelfs gevraagd of zij het gesprek op mochten nemen zodat zij deze later uit konden werken. De vragen zijn door ieder kind zelf bedacht en het waren lang niet de makkelijkste vragen. De burgemeester onderging een kruisverhoor over haar eigen sociale leven maar de interviewers kwamen ook met een aantal tips en vragen. “Meestal word ik geïnterviewd en dan vraagt men of ik een hond heb. Dit zijn wel even andere vragen”, vertelt ze lachend. Ook Reinier van Dis die namens de brandweer aanwezig was werd bestookt met vragen. Na afloop had hij nog wat tips voor de begaafde leerlingen. “Ga vooral zo door. Waar wij als volwassenen problemen zien, zien de kinderen vooral oplossingen”.

Tijn Verbrugge, buurtsportcoach van het eiland, was ook onder de indruk van de jonge interviewers. “Ik heb vragen gekregen waar ik als kind zijnde nooit over nagedacht zou hebben”. Adrianne legt uit dat kinderen die de verrijkingsklas volgen net iets anders denken als andere basisschoolkinderen. “Deze kinderen absorberen als een spons. Ze zijn over het algemeen vaak vier stappen verder in hun denken. Dat merk je ook tijdens zo een ochtend”.

De ochtend bracht ook nog een hele leuke verrassing met zich mee. De kinderen zijn namelijk door de burgemeester uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan het gemeentehuis. Ook zullen zij binnenkort een bezoekje brengen aan een verzorgingstehuis om eenzame ouderen een hart onder de riem te steken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief