Afbeelding
Foto: Melissa Schuurman

Wijkagenten Tholen: ‘Met de veiligheid op het eiland zit het wel goed’

Door: Melissa Schuurman Algemeen

THOLEN - Mark Groefsema, Paul Gabriels, Patricia van Mourik en Lisanne Timmermans zijn wijkagent op Tholen. Zij dragen samen met een groep politieagenten zorg over een grote regio waaronder Tholen ook valt.

Mark geeft aan blij te zijn met de samenwerking tussen de collega’s op het eiland, maar ook met hun zogenoemde clusterleden. Hierover legt Mark meer uit: “We beginnen eigenlijk elke dag in Bergen op Zoom. Daar zit een hele grote groep met politieagenten die worden onderverdeeld in verschillende clusters. De groep van het cluster Tholen/Steenbergen voert dan ook hoofdzakelijk binnen dit gebied werkzaamheden uit. Met deze hele club zijn wij ook verantwoordelijk voor alle 112 meldingen.”

Door deze samenwerking kan iedereen zich richten op zijn of haar interesses. Daarop vult Paul aan dat ondanks de grote groep collega’s, ze niet met vier wijkagenten alles zelf kunnen op het eiland. Paul roept hierom alle inwoners van het eiland Tholen op om zelf betrokken te zijn bij de veiligheid op het eiland. Dit kan bijvoorbeeld door te signaleren, te melden en een actieve rol aan te nemen. In Sint Maartensdijk en Tholen zijn ze hier al goed mee bezig geeft Paul aan. In Sint Maartensdijk is er een buurtpreventiegroep die actief door de straten loopt om de buurt veilig te houden. Dit gebeurt met succes: “Als ik voor de inwoners mag spreken denk ik dat het met de veiligheid op het eiland Tholen wel goed zit denk ik. Er gebeuren niet zo heel erg veel onveilige dingen op het eiland. Als we dan echt iets moeten noemen is het inbraak, maar in percentage gezien gebeurt dit ook bijna niet. Inbraak wordt niet alleen in het donker gepleegd maar ook in de zomer, met carnaval of de vakantieperiode. Mensen moet hier gewoon scherp op zijn” legt Paul uit.

“Zorg voor goed hang- en sluitwerk en let met alle buren op elkaar en op je omgeving. Meldingen hebben geen grens. Je kan altijd bellen, elk telefoontje die je met de politie doet via 0900-8844 blijft vastliggen. Je kan de meldingen via de telefoon doen. Ik weet dat dat geld kost en je moet soms langer wachten dan we willen, maar je kan het tegenwoordig ook doen via Instagram, whatsapp of via de mail. Ook kunnen meldingen anoniem via meldmisdaadanoniem via 0800-7000. Met spoed moet je natuurlijk meteen 112 bellen. Maar al het andere mag worden aangeven via de algemene lijn want wij zien niet alles. Zodra jij denkt ‘er klopt iets niet in mijn omgeving’ dan moet je gelijk bellen.”

Patricia geeft nog een aantal tips om inbraak te voorkomen of te herkennen, namelijk: “Sluit je woning altijd goed af, zet je auto en fiets goed op slot. Zet lichten aan rondom het huis zodat de boefjes niet in het donker staan. Schaf alarmsystemen en camera’s aan. Wees alert op rare situaties in de straat, auto’s die er niet thuis horen of verdachten figuren.”

Paul vult aan: Met camera’s kunnen wij enorm veel. ‘Camera in beeld’ is een landelijk project waarbij inwoners met bijvoorbeeld een videodeurbel of andere camerasystemen zich aan kunnen melden. Wij kunnen niet met de camera’s mee kijken maar, wij weten waar de camera’s hangen en wat de camera’s ongeveer zien. Dit komt door de ingezonden foto tijdens de aanmelding. Door dit systeem kunnen wij snel mensen benaderen om de camerabeelden op te vragen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief