Afbeelding
Foto: Melissa Schuurman

Veilig Verkeer Tholen: ‘Zet het liefst te allen tijden je licht aan, ook overdag’

Door: Melissa Schuurman Algemeen

THOLEN - Veilig Verkeer Nederland richt zich in Tholen op de schoolexamens en de verkeerscontroles. Jan en Jan vertellen alles over hun ervaring in dit vak, de ontwikkelen en geven tips om beter op te vallen met of zonder verlichting.

Jan Oudesluijs is voorzitter van Veilig Verkeer afdeling Tholen, daardoor maakt hij deel uit van het bestuur district Zeeland. Daarnaast vertegenwoordigt Jan Oudesluijs het district Zeeland in de landelijke verenigingsraad. Door zijn grote ervaring en kennis weet hij alles te vertellen over de veiligheid in het donker op het eiland Tholen. In het speciaal richt Jan zich nu op de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers aan de Grindweg in Tholen. “Voetgangers hebben natuurlijk altijd voorrang op een zebrapad, maar hier is het zo geconstrueerd dat de fietsers voorrang hebben op de auto’s. Dat is wel eens moeilijk want soms rijden de auto’s wat hard hier of gewoon 50 km/u, want je mag hier 50 km/u. De fietsers komen van de winkels ineens tevoorschijn en als je dan op snelheid rijdt, dan kan je zomaar ineens te laat zijn. Dit vind ik zo’n gevaarlijk punt” aldus Jan Oudesluijs.

Als vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland proberen Jan en Jan situaties als deze te voorkomen. Zo staan ze regelmatig langs de kant om controles uit te voeren. Niet alleen op snelheid maar bijvoorbeeld ook op kapotte lampen. Jan Oudesluijs vertelt: “Hoeveel mensen er zonder lichten rijden.” Terwijl Jan Oudesluijs aan het uitleggen is hoe belangrijk de lichten van een auto of fiets zijn. Of dat het als voetganger belangrijk is om een reflecterend hesje te dragen, zien we minstens zes auto’s voorbij rijden zonder lichten. “Zie je dat nou!?” vertelt Jan verbaasd. “Nu staan we hier nog maar net en zien we al zes auto’s voorbij komen zonder lichten; het is dan ook nog een donker auto. Nu zien we hem rijden maar straks als hij de bocht ingaat, de grote weg op met een donker achtergrond, dan ben je hem kwijt.” Naast de auto’s zien ze ook vaak kinderen zonder lichten op hun fiets. Jan Oudesluijs vindt dat dit de verantwoording is van de ouders. Als hij een tip aan alle ouders mag geven; “zeg niet alleen: ‘Doe je je licht aan op je fiets.’, maar loop zelf mee en zorg dat het licht aan is voor ze vertrekken.” Voor alle andere weggebruikers wilt hij als tip geven: “Wees alert in het verkeer, zet het liefst te alle tijden je lichten aan, ook overdag. Fietsers; let goed op de auto’s. Ze zien jullie niet altijd op tijd aankomen. Voetganger; loop links van de weg en draag reflecterende kleding.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief