Afbeelding

Chris Koopman: al bijna een kwart eeuw trotse bestuurder bij waterschap de Scheldestromen

Door: Jacoline de Boer Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - Hij zit volgend jaar een kwart eeuw in het bestuur van de AV bij waterschap Scheldestromen en moet er nog niet aan denken om te stoppen. In het dagelijks leven werkt de 68-jarige Chris Koopman ook nog drie dagen in de week bij BURG in Kruiningen. Inmiddels heeft Chris de pensioenleeftijd wel bereikt maar om geen deel meer uit te maken van zowel de Scheldestromen als BURG, daar moet Chris nog lang niet aan denken.

DOOR JACOLINE DE BOER

Koopman zit al bijna 25 jaar in het bestuur van de Algemene Vergadering bij waterschap Scheldestromen. “Waterschap Scheldestromen is een mooie organisatie waar ik graag deel van uit maak. Mensen weten ook niet zoveel over het waterschap en dat is jammer’. legt Koopman uit.

Gekozen bestuur
Het waterschap is de oudste democratische bestuurslaag in Nederland. Waterschappen in Nederland zorgen voor de waterhuishouding. In Nederland zijn er 21 waterschappen, waar waterschap Scheldestromen deel van uit maakt. Elk waterschap heeft een gekozen bestuur, bestaande uit een dijkgraaf ,vijf DB leden en 30 AV leden. Het dagelijks bestuur wordt gevormd door een dijkgraaf en 5 DB leden. De meesten zijn ingezetene van diverse politieke partijen ,de anderen vertegenwoordigen bedrijven, agrariërs en natuurbelangen. Zeeland heeft 1 waterschap: Scheldestromen. Een mooie en goede organisatie waar heel veel gebeurt.

Uniek
“Een uniek waterschap ook, want we hebben in ons gebied 3000 km aan wegen en veel fietspaden die we onderhouden en controleren. Dit is een kerntaak van ons waterschap. Ook zorgen we ervoor dat het rioolwater gezuiverd wordt, worden de bermen en dijken gemaaid, bewaken we het waterpeil en kwaliteit van sloten en we hebben natuurlijk de gladheidsbestrijding. Maar we bewaken ook de dijken tijdens het stormseizoen en onderhouden duinen, dijken en kunstwerken”, vertelt Koopman.

Kerntaak
Onderhoud van bomen en struiken langs onze wegen, is ook iets waar het waterschap verantwoordelijk voor is. Net zoals biodiversiteit. De Scheldestromen onderhoudt goede contacten met de natuurvereniging op Tholen. Al zorgt het waterschap ook voor de bestrijding van Muskusratten. Bij de inname van het zoetwater op Tholen is het waterschap ook nauw betrokken. Koopman vertelt hierover,” Het klimaat verandert, we hebben heel droge periodes en natte periodes en daar zal ons waterschap op moeten anticiperen. Zoetwater is heel uniek op Tholen maar het is geen kerntaak van ons waterschap”.

Vakmensen 
“Ik ben trots op ons waterschap Scheldestromen ,waar ik bijna 25 jaar deel van uit mag maken. Een fijne organisatie met een gedegen bestuur en veel vakmensen die dagelijks op pad zijn. Het waterschap heeft best nog veel uitdagingen en opgaven, en past zich aan de huidige uitdagingen aan. Denk maar eens aan de versnelling van de klimaatveranderingen en energietransitie. We kunnen de weerextremen niet alleen opvangen, dat lukt enkel als we samenwerken met onze partners en inwoners. Toch heb ik ook mijn zorgen omtrent ons waterschap voor de toekomst. De stijging van de waterschapslasten met 9,5% volgend jaar, en ook de komende jaren zullen de prijsstijgingen toenemen. Heel moeilijk en pijnlijk zijn deze lastenverzwaringen, zeker in deze tijd van energiecrisis en toenemende prijsverhogingen voor onze burgers. Op 15 maart 2023 zijn er weer verkiezingen voor het waterschap ,toch hoop ik dat heel veel inwoners van Tholen gaan stemmen voor het waterschap. Wellicht komen na de verkiezingen nieuwe bestuurders uit Tholen die in waterschap Scheldestromen de belangen van de Zeeuwse bevolking vertolken”, aldus Chris Koopman.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief