Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Gemeenten lanceren gezamenlijk eindejaarscampagne ‘Verknal het niet’

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - De gemeenten Tholen, Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht hebben de handen ineengeslagen voor een campagne die bijdraagt aan het rustig en veilig laten verlopen van de laatste weken van 2022 en de jaarwisseling. De boodschap is dat (legaal) vuurwerk alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur afgestoken mag worden. 

Daarnaast roepen de gemeenten mensen op vuurwerk op een veilige manier af te steken tijdens de jaarwisseling en na afloop het vuurwerkafval op te ruimen.

“Vuurwerk afsteken kan een feestelijke manier zijn om het nieuwe jaar te openen, maar het levert in aanloop naar de jaarwisseling vaak ook overlast op”, aldus de gemeenten. “Er zijn mensen en (huis)dieren die bang zijn van de harde knallen en vuurwerk als overlast ervaren. Helaas worden er met legaal en illegaal vuurwerk ook vernielingen aangericht. Daarnaast vallen er ieder jaar veel gewonden door vuurwerk. Om letsel te voorkomen en om te benadrukken dat vuurwerk alleen tijdens de jaarwisseling afgestoken mag worden, hebben de gemeenten Tholen, Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht gezamenlijk de campagne ‘Verknal het niet’ opgezet. 

Burgmeester Sijbers: “Steek alleen legaal vuurwerk af als het mag en gebruik nooit illegaal vuurwerk. Houd rekening met elkaar. Verknal het niet, niet voor jezelf, maar zeker niet voor een ander.”

De regels:
Consumenten mogen sinds 1 december 2020 niet meer in het bezit zijn van/afsteken vuurwerk uit de categorie F3: Knalvuurwerk (zoals rotjes), Knalstrengen (zoals Chinese matten), Enkelshotsbuizen (single shots) en vuurpijlen.

Wanneer vuurwerk afsteken
Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag je vuurwerk afsteken. Steek je buiten deze tijden vuurwerk af, dan riskeer je de kans op een boete. Een boete bedraagt minimaal 100 euro als men zich niet aan de regels houdt. De boete voor het afsteken van vuurwerk is 250 euro.

Veilig vuurwerk afsteken

Het is belangrijk om vuurwerk alleen bij een officieel vuurwerkverkooppunt aan te schaffen. Lees van tevoren de gebruiksaanwijzing. Draag tijdens het afsteken een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en let op omstanders. Ook als toeschouwer draag je het beste een vuurwerkbril en houd je voldoende afstand. Ruim vuurwerkafval na afloop op.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief