Afbeelding
Foto: Gemeente Tholen

Tiny Forest in Sint-Annaland aangeplant tijdens Nationale Boomfeestdag

Door: Bregje Kop Algemeen

SINT-ANNALAND - Vandaag, tijdens de Nationale Boomfeestdag, is het Tiny Forest in het nieuwe parkje aan de Kloosterstraat in Sint-Annaland aangeplant. Wethouder Corniel van Leeuwen, leerlingen uit de groepen 5 van de School met de Bijbel en OBS de Casembroot, leerkrachten, natuurouders, medebewoners, Anna Groen, IVN Natuureducatie en medewerkers van Rabobank Zeeuwse Delta staken hiervoor hun handen uit de mouwen.

Nadat de groepen 5 in het buitenlokaal hun eerste gastles volgden over het planten van een boom, hielden wethouder van Leeuwen, Anton Geluk (Rabobank Zeeuwse Delta) en Sander Westdorp (Anna Zorgt) een korte toespraak. Na afloop zongen de leerlingen het ‘Stallandse Hymne’, een lied waarbij onder andere een schepbeweging wordt gemaakt. Leerlingen van beide basischolen hebben het Tiny Forest de naam ‘Stallands Leerbos’ gegeven. 

Gezonde plek 
Het minibos en parkje komen op de locatie van de oude bibliotheek te staan, vlakbij de Brede School. Het park en bos zijn aangelegd op basis van een ontwerp dat de gemeente Tholen met behulp van IVN Natuureducatie, beide basisscholen, natuurouders en buurtbewoners heeft gemaakt. Het is niet alleen een gezonde plek voor vlinders, bijen en vogels, maar ook voor mensen; het zorgt voor een gezondere leefomgeving, ontmoetingen en kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur.


Ontwerp
In het ontwerp is het minibosje het hart van het park. Het 200 vierkante meter grote bos krijgt één ingang, een pad van houtsnippers en een buitenlokaal. Het bos wordt aangeplant volgens het principe Tiny Forest, waarbij veel verschillende soorten inheemse bomen en struiken dicht op elkaar worden aangeplant. In de omliggende groenzone komt een pad, een bankje en een klimboom. Langs de trottoirs komen vaste planten en struiken, waarbij gelet wordt op de diversiteit van de planten en hun betekenis voor dieren zoals vlinders en vogels. Het park wordt daarnaast zo ingericht dat het bij extreme neerslag gebruikt kan worden als buffer om de omliggende straten droog te houden.

Gift
Gemeente Tholen heeft een Tiny Forest (minibos) cadeau gekregen van Rabobank Zeeuwse Delta om te vieren dat Rabobank Walcheren/Noord-Beveland en Rabobank Oosterschelde in 2022 zijn samengegaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief