Afbeelding
Foto: Fotograaf: W. Cornelisse, gemeentearchief Tholen

Vandaag herdenkt Tholen de Watersnoodramp die 70 jaar geleden plaatsvond

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Vandaag is het 70 jaar geleden dat Nederland, en de gemeente Tholen, getroffen werden door de Watersnoodramp. In de gemeente waren ten tijde van de ramp veel slachtoffers te betreuren. In Stavenisse vielen de meeste slachtoffers, namelijk 153. Ook in Sint Philipsland lieten 9 mensen het leven. Daarnaast was er veel materiële en immateriële schade. 

Vandaag staat de gemeente stil bij deze verschrikkelijke ramp. Op het eiland worden vandaag een tweetal herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Eén in Stavenisse en één in Sint Philipsland. Voorafgaand aan beide herdenkingsbijeenkomsten vindt een stille tocht plaats.

Herdenkingsbijeenkomst Stavenisse
Het programma van de herdenkingsbijeenkomst in Stavenisse begint om 09.30 uur met een ontvangst in dorpshuis De Stove. Om 10.00 uur begint de stille tocht vanuit het dorpshuis naar de Nederlands Hervormde Kerk Stavenisse. Om 10.30 uur gaat de programmering daar van start. Tijdens dit programma zal Adriaan Hoek op het orgel spelen. Burgemeester Marleen Sijbers houdt een toespraak. Ook zal de heer Koos Hage, een overlevende van de Watersnoodramp, een toespraak geven. Veerle Roozemond draagt een gedicht. Ook zal er een meditatief moment plaatsvinden geleid doords. Han van Popering. Om 11.55 uur eindigt de herdenking in Stavenisse. Om 12.00 uur vindt nog een kranslegging plaats bij het plaquette bij de kerk.

Herdenkingsbijeenkomst Sint Philipsland
Het programma van de herdenkingsdienst in Sint Philipsland start op 14.30 uur in dorpshuis De Wimpel. Om 15.00 uur vertrekt een stille tocht naar de Hervormde Kerk. Daar zal burgemeester Sijbers een toespraak geven. Ook zal Annelien Elenbaas-Kempeneers de namen van alle slachtoffers oplezen. Om 15.32 uur vindt er een minuut stilte plaats. Dit wordt om 15.33 gevolgd door een kranslegging bij het monument.

Bijwonen
Het gemeentebestuur heeft voor het bijwonen van de beide herdenkingsbijeenkomsten uitnodigingen verstuurd. Daarnaast biedt het bestuur ook overige belangstellenden uit de gemeente de gelegenheid de bijeenkomst(en) bij te wonen.

De herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Watersnoodramp worden live uitgezonden door Omroep Tholen Radio en TV. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief